Navalného štáb v Novosibirsku napadli chemikálií maskovaní útočníci, několik lidí se přiotrávilo

Události: Útok ve štábu spolupracovníků Alexeje Navalného (zdroj: ČT24)

Štáb ruského opozičního politika Alexeje Navalného v Novosibirsku se stal terčem útoku. Dva maskovaní lidé hodili v úterý do jeho sídla sklenici s tekutinou a dva lidi poté odvezla záchranná služba. Sám Navalnyj je po otravě hospitalizován v Německu. V Rusku se od pátku do neděle konají regionální volby.

Útočníci napadli štáb opoziční koalice Novosibirsk 2020, kterou Navalného tým podporuje. Do kanceláře, kde se v tu dobu nacházely desítky lidí, vhodili sklenici, která se rozbila a zamořila místnost ostrým zápachem. Pokoj byl ihned vyklizen, ale dvěma lidem bylo špatně a musela pro ně přijet záchranka, popsala podle stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) Jelena Noskovecovová z Navalného týmu.

Podle ní došlo k útoku ve chvíli, kdy Navalného tým školil pracovníky a dobrovolníky ohledně monitorování regionálních voleb, které se konají na konci týdne. 

Jeden z dobrovolníků, Arťom Jaumbajev, podle webu Meduza řekl, že lékařskou pomoc museli po útoku vyhledat tři lidé. Oběti si podle webu stěžovaly na nevolnost, bolesti hlavy, závratě, křeče a zvýšenou teplotu. Podle Jaumbajeva se lékaři zdráhali otrávené ošetřit, když zjistili, že se jedná o spolupracovníky Navalného. 

Šéf koalice Novosibirsk 2020 Sergej Bojko později uvedl, že útočníci do štábu hodili chemickou látku, která se používá ve veterinárním lékařství.

Rusko čekají o víkendu volby

V Rusku se od pátku do neděle konají volby gubernátorů a místních parlamentů. Navalného tým propaguje takzvané chytré hlasování, kterým chce podpořit opoziční a nezávislé kandidáty po celém Rusku. V Novosibirsku se opoziční strany sjednotily v koalici Novosibirsk 2020.

Sám Navalnyj zůstává v péči německých lékařů, kteří v jeho těle našli stopy otravy nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok. Přední kritik ruského prezidenta Vladimira Putina zkolaboval v srpnu v letadle, jímž se vracel ze Sibiře do Moskvy.

Moskva odmítá, že byl Navalnyj otráven v Rusku. Odvolává se na lékaře v Omsku, kteří Navalného měli v péči poté, co zkolaboval. Ti tvrdí, že laboratorní testy neprokázaly žádnou otravu ani přítomnost toxických látek v těle opozičního politika nebo na jeho věcech.

Moskva označila tlak za dezinformační kampaň

Úterní prohlášení ministrů zahraničí hospodářsky vyspělých zemí sdružených ve skupině G7, které odsoudilo otravu Alexeje Navalného a vyzvalo k potrestání zodpovědných lidí, ve středu Moskva odmítla jako součást protiruské „dezinformační kampaně“.

Ruské ministerstvo zahraničí podle agentury TASS uvedlo, že cílem není zájem o zdraví Navalného, nýbrž zavést nové sankce vůči Rusku. Ruská diplomacie si přitom opakovaně postěžovala, že Rusko stále nedostalo od Německa informace o výsledcích laboratorních testů a o vyšetření Navalného, který je hospitalizován v Berlíně.

„Nedostatek výše uvedených informací neumožňuje ruským vyšetřujícím orgánům použít všechny nezbytné procedurální mechanismy ke zjištění okolností incidentu,“ konstatuje se v prohlášení.

Lavrov: Německo nereaguje na ruské žádosti

Ruské ministerstvo zahraničí si ve středu předvolalo německého velvyslance, aby vyjádřilo „rozhodný protest proti neodůvodněným obviněním a ultimátům německé vlády na adresu Ruska v souvislosti s onemocněním a hospitalizací ruského občana Alexeje Navalného“, jakož i proti „zjevnému zneužití situace Berlínem k diskriminaci naší země na mezinárodní scéně“.

Podle Moskvy jde o „hysterii“ a „hrubou nepřátelskou provokaci“, poznamenal list Kommersant. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov osobně vyčetl Německu, že nereaguje na oficiální žádosti ruské strany o poskytnutí údajů ohledně Navalného.

„Neuspokojuje nás podstata reakcí na naše legitimní požadavky vyplnit závazky vyplývající z mezivládní dohody o právní pomoci. Neuspokojuje nás naprosto nepřijatelný tón, kterým se německé stanovisko sděluje světové veřejnosti,“ řekl ministr novinářům.