Lékaři bez hranic šíří osvětu mezi Mexičany. Někteří mají koronavirus za výmysl

Lékaři bez hranic pomáhají v Mexiku s osvětou kvůli koronaviru (zdroj: ČT24)

Mexiko hlásí už půl milionu nakažených koronavirem, po Brazílii je tak v Latinské Americe druhou nejvíce zasaženou zemí. Zároveň má třetí nejvyšší počet zemřelých s covidem-19 na světě. Lékaři bez hranic se momentálně v Mexiku snaží šířit informace o hygieně, školí zdravotnický personál a dohlížejí i na situaci v tamních uprchlických táborech.

V Mexiku jsou nejvíce zasažené příhraniční oblasti, zejména pak ta severní. Hodně případů nákazy koronavirem však hlásí i samotné hlavní město Mexiko. O tom, jaká je v zemi situace, však nevypovídá jenom počet nakažených, ale také počet lůžek pro pacienty, kteří jsou ve špatném stavu, lůžka většinou chybí.

Země navíc podle koordinátora zdravotníků v Mexiku Néstora Rubiana testuje na koronavirus velmi málo. „Uvedená čísla často nekorespondují s realitou,“ doplnil. 

Školení zdravotníků

Lékaři bez hranic zavedli v Mexiku celou řadu opatření. „Když odhalíme pacienta se symptomy covidu mezi lidmi v našich projektech, předáváme ho okamžitě do rukou místního zdravotnického systému,“ řekl Rubiano. 

Lékaři bez hranic mají i projekt, který vznikl přímo jako reakce na koronavirovou pandemii. Jeho hlavním cílem je zavádění postupu, jak v krizové situaci jednat. Podle Rubiana je nejdůležitější zajistit bezpečnost zdravotníkům, kteří se o nemocné starají. Jde například o správné použití ochranných pomůcek, ale také pravidelné střídání zdravotníků na směnách. 

Koronavirus mezi migranty

Koronavirus ve velkém zasáhl i uprchlické tábory. Podle Rubiana je velký problém v tom, že Spojené státy vrací do Mexika velké množství migrantů, ti se pak tísní v táborech, kde se nákaza snadněji přenáší, například kvůli nedostatečné hygieně. 

Lékaři bez hranic se proto v Mexiku snaží šířit osvětu i mezi migranty. „V místech, kde máme své lidi, se pracuje s migranty, kteří přijíždějí, s těmi, co už na místě nějakou dobu jsou, i s těmi deportovanými. Šíříme veškeré informace týkající se hygieny,“ řekl Rubiano. 

Lékaři spolupracují i s ubytovnami pro uprchlíky. Tým pravidelně ubytovací zařízení obchází, snaží se připravit je na situaci, že by se tam objevil nakažený člověk, jak vyřešit jeho izolaci od ostatních ubytovaných. 

Chybí přísná protipandemická opatření

Jedním z hlavních problémů v Mexiku jsou podle koordinátora zdravotníků chybějící restrikce. Podle něj tam přísná opatření nikdy zavedena nebyla. Tamní náměstek ministra zdravotnictví uvedl, že Mexiko je právní stát, a tak nebude vyhlašovat nouzový stav ani nařízení, jejichž porušování by se dalo pokutovat. 

Zatím se v Mexiku jednalo vždy jenom o doporučení. Jednotlivé státy mají také pravomoc stanovovat si vlastní pravidla, jde například o doporučení zůstávat doma v červeně označených zónách, ne každý to však dodržuje. Podle Rubiana je problém například v tom, že někteří lidé by zůstali úplně bez peněz, kdyby nevycházeli ven, jiní zase nevěří, že v zemi nějaký koronavirus je. 

Často se tak stává, že lidé přicházejí k lékaři velmi pozdě, většinou už v kritickém stavu. V takových případech jim už tamní zdravotnictví nedokáže pomoci. Kvůli chybějící informovanosti populace podle Rubiana dochází i k častým útokům na zdravotníky ze strany pacientů. Několikrát už v nemocnicích musela zasahovat i armáda.