Ticho před bouří? Anexe izraelských osad na Západním břehu má zpoždění

Události ČT: Izrael otálí s anexí osad (zdroj: ČT24)

Anexe izraelských osad na Západním břehu Jordánu nezačala ani víc než měsíc po původně stanoveném datu. Premiér Benjamin Netanjahu na ní ale trvá. Na sporném palestinském území mezitím vládne napjaté čekání a Palestinci častěji mluví o možnosti intifády.

V regionu se vedou spory o výstavbu každé silnice i každého domu a nyní i o to, jestli Izrael osady na Západním břehu Jordánu přímo připojí ke svému území. 

Pozornost budí i nová čtvrť pro asi 20 tisíc lidí, která má vyrůst v Judské poušti a rozšířit sousední téměř padesátitisícovou osadu Maale Adumim. V Izraeli existuje konsensus, že se k ní připojí.

„Nechal jsem zahájit územní řízení pro výstavbu tří a půl tisíce bytových jednotek v této lokalitě,“ uvedl už v únoru letošního roku premiér Izraele Benjamin Netanjahu.

Palestinská autonomie to zásadně odmítá. Říká, že nová zástavba vytvoří klín, který znemožní vznik územně souvislého palestinského státu. „Jde o nebezpečnou politiku, kterou považujeme za akt ničící mírový proces,“ řekl mluvčí palestinského prezidenta Nabíl Abú Rudajná.

„Co se týče mě, tak plán anexe zůstává naší agendou. Záleží teď na postoji Bílého domu,“ nechal se také slyšet Netanjahu.

„Není to tak, že by náš sen o anexi zmizel, ale naplnění tohoto snu se zčásti zkomplikovalo,“ připustil však Miri Maoz Ovadia, mluvčí osadníků z regionu Mate Binjamin.

Zdánlivý klid nemusí vydržet. Od Palestinců zní hrozby povstáním

„Nepřipustíme, aby Izrael jednostranně měnil situaci v terénu,“ uvedl na konci července pro Palestinian Media Watch člen výkonného výboru Organizace pro osvobození Palestiny Wasel Abú Jusúf s tím, že by na řadě poté byla i jejich reakce. „Šlo by o celkovou intifádu, národní povstání, které má ukončit zločinnou okupaci,“ dodal. 

V červenci přitom uplynulo už 20 let od krachu nejvážnějších mírových jednání mezi Izraelem a Palestinci v Camp Davidu. Tehdy následovalo napjaté čekání a po pár týdnech vypuklo násilné palestinské povstání.