Výbuch plynu v Baltimoru srovnal tři domy se zemí. Jedna žena zemřela

Vzdušné záběry hasičů a záchranářů po výbuchu v americkém Baltimoru (zdroj: EBU)

Výbuch plynu v Baltimoru v americkém státě Maryland v pondělí srovnal se zemí tři domy, usmrtil jednu ženu a uvěznil několik lidí pod troskami. Nejméně čtyři lidé byli vážně zraněni. Na místo přijely pátrat po možných přeživších desítky hasičů.

„Je to katastrofa. Zmatek. Je to neuvěřitelné,“ uvedla Diane Gloverová, která žije naproti zničených domů. Výbuch jí zničil okna i dveře. „Ještě se třesu,“ dodala několik hodin po incidentu.

Čtyři lidé byli s vážnými zraněními převezeni do nemocnice, jedna žena na místě zemřela, uvedla mluvčí hasičů Blair Adamsová. V době neštěstí bylo v domech podle ní nejméně pět lidí, možná více. Po možných přeživších se podle ní stále pátrá. Hasiči podle agentury Reuters uvedli, že šlo o výbuch plynu s tím, že přesná příčina neštěstí se vyšetřuje.

Úniky plynu jsou častější kvůli starému potrubí, píše list

List The Baltimore Sun loni napsal, že úniky plynu jsou v oblasti čím dál častější vzhledem k zastaralému potrubí. Mluvčí plynárenské společnosti Linda Foyová uvedla, že přívod plynu byl okamžitě na žádost hasičů v oblasti uzavřen. V jednu chvíli hasičský sbor informoval o nejméně pěti lidech včetně dětí, kteří zůstali uvězněni pod troskami.

Na místě s pátráním pomáhali také sousedé. Jeden z nich, Kevin Matthews, The Baltimore Sun řekl, že uslyšel křik dětí. „Dostaňte nás ven. Jsme uvězněni,“ křičely podle něj. Podle listu našel jednoho člověka po krk v troskách a dalšího ve skříni.

„Nemyslel jsem, nevzal jsem si ani boty. Rozběhl jsem se tam. Následoval jsem kouř. Začal jsem křičet, aby pomohli další,“ řekl kanálu WBFF Dean Jones. Spolu s dalšími sousedy vyprostil nejméně jednu ženu.