Ve Francii vypukly kvůli Uberu pouliční boje

Paříž - Taxikáři po celé Francii stávkují proti Uberu. Stěžují si, že kvůli levnému nelegálnímu servisu Uber přicházejí o práci. Podle médií zablokovali přístup na všechna letiště a vlaková nádraží v Paříži a dalších městech. Místy vypukly pouliční boje. Policisté proti demonstrantům použili slzný plyn.

  • Jak Uber funguje? Zákazníkům umožňuje spojit se prostřednictvím mobilní aplikace s registrovanými řidiči, kteří je odvezou na určené místo. Aplikace slouží i jako taxametr a platební nástroj. 

Společnost Aeroports de Paris provozující pařížská Letiště Charlese de Gaulla a Orly už vyzvala cestující, aby k přepravě na letiště použili vlak. „Přístup po silnici je zcela zablokovaný,“ dodala. Taxikáři blokují i příjezd k vlakovému nádraží Gare du Nord, odkud odjíždějí rychlovlaky do Londýna a Bruselu. 

Taková normální cesta na letiště v Nice…

Protesty proti Uberu se místy zvrhly v pouliční boje…

Někde se dokonce zapalovala auta…

V centru protestů se během cesty taxíkem ocitla i americká zpěvačka Courtney Love, vdova po zesnulém frontmanovi skupiny Nirvana Kurtu Cobainovi. „Napadli naše auto a řidiče drží jako rukojmí. Mlátí do aut kovovými tyčemi. Tohle je Francie? Bezpečnější je to i v Bagdádu,“ napsala na Twitteru. Kritizovala rovněž francouzského prezidenta a v jednom z tweetů dodala: „To je legální, že vaši lidé napadají návštěvníky?“

V posledních týdnech se stalo téměř 100 řidičů americké společnosti terčem napadení - někdy i v okamžiku, kdy vezli zákazníky. V jednom případě skončil s modřinou na oku a zraněným obličejem i zákazník, který Uber chválil.  

Uber
Zdroj: ČT24/ČTK/imago stock&people

Tradiční taxislužby obviňují Uber z nekalé konkurence. Její řidiči totiž nemusejí plnit požadavky, které zákony a předpisy kladou na ně. Francouzské úřady nedávno zpřísnily pravidla pro taxíky, které jezdí pro Uber. Službu zároveň výrazně omezily. Řidiči firmy ale dál působí v mnoha městech. Společnost tvrdí, že má ve Francii každý měsíc 400 tisíc zákazníků. 

Francouzský ministr vnitra už nařídil okamžitý zákaz fungování této služby v pařížském regionu. Vyzval zároveň k ukončení násilí namířeného proti řidičům Uberu. „Vyzýváme ke klidu. Žijeme v právním státě,“ prohlásil Bernard Cazeneuve.

Uber už zakázali v několika evropských státech

Uber byl založen v San Francisku v roce 2009. Firma se označuje za službu, která zprostředkovává kontakt mezi řidiči a zákazníky, nikoli za přepravní službu. Přesto přístup Uberu v řadě evropských měst narazil na regulaci trhu s dopravními službami. 

Alternativní taxislužba je od března zakázána po celém Německu. Za porušení zákazu hrozí pokuta až 250 tisíc eur (6,8 milionu korun). Soudní řízení ve Frankfurtu nad Mohanem je jedním z více než desítky žalob podaných v posledních měsících na službu v mnoha evropských zemích. Soudy již dříve zakázaly službu ve Francii či ve Španělsku. 

Uber podniká i v Česku

České ministerstvo dopravy letos potvrdilo předchozí rozhodnutí pražského magistrátu, že řidič alternativní taxislužby Uber porušil zákon a udělilo mu pokutu 20 tisíc korun. Ministerstvo rozhodlo, že aplikace Uber není v rozporu se zákonem o silniční dopravě, ale řidiči, kteří aplikaci užívají, musejí tyto zákony dodržovat a pro vozy Uberu platí podobně jako pro jiná vozidla taxi povinnost jezdit s viditelným označením taxi a úředně schváleným taxametrem. Jinak řidiči hrozí pokuta a zákaz činnosti na dva roky. Uber v Česku podniká od loňského léta.