Zemřel John Hume, nobelista oceněný za ukončení severoirského konfliktu

Ve věku 83 let zemřel severoirský umírněný katolický politik John Hume, který za svou úlohu v severoirském mírovém procesu obdržel v roce 1998 Nobelovu cenu za mír. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na Sociálnědemokratickou a labouristickou stranu (SDLP), kterou Hume založil a dlouhá léta vedl. Hume získal Nobelovu cenu společně s vůdcem probritských unionistů Davidem Trimblem. V minulosti byl rovněž poslancem Evropského parlamentu a parlamentu Spojeného království.

„Smrt Johna Humea znamená pro Irsko ztrátu nejvýznamnější politické osobnosti 20. století,“ reagoval vůdce SDLP Colum Eastwood.

Hume, který zemřel v pečovatelském domě v Londonderry, v posledních letech trpěl demencí. „Rádi bychom vyjádřili co největší a nejsrdečnější díky zaměstnancům pečovatelského domu Owen Mor v Derry. Péče, kterou Johnovi poskytovali v posledních měsících jeho života, byla výjimečná,“ uvedla ve svém prohlášení Humeova rodina.

Irové Humea zvolili největší osobností svých dějin

John Hume byl vždy považován za jednu z nejdůležitějších osobností moderního vývoje politiky Severního Irska. V roce 2010 byl ve veřejné anketě Největší Irové zvolen nejvýznamnější postavou irských dějin.

Spolu s Trimblem se jako hlavní iniciátoři mírového procesu v Severním Irsku zasloužili o ukončení téměř třicetiletého sektářského konfliktu. Zakladatel a dlouholetý vůdce Sociálnědemokratické a labouristické strany (SDLP) Hume byl klíčovou postavou mírových rozhovorů. Trimble nyní stanici BBC řekl, že Hume i během největších násilností naléhal na lidi, aby za svou věc bojovali pouze mírovými prostředky.

Jako vůdce nejsilnější katolické, tedy proirské strany měl podíl na zastavení násilí ze strany Irské republikánské armády (IRA) a na zapojení strany Sinn Fein, označované za politické křídlo IRA, do mírových rozhovorů. Podpis mírové dohody o Severním Irsku, kde od roku 1969 zemřelo při násilnostech na 3500 lidí, byl v roce 1998 vyvrcholením jeho politické kariéry. 

Původním povoláním učitel byl vůdcem občanského hnutí

Hume se narodil 18. ledna 1938 v Londonderry. Vystudoval papežskou Kolej svatého Patrika v Maynoothu a na Irské národní univerzitě v Dublinu začal studovat teologii. Tento obor nedokončil, ale získal titul magistra v oboru historie a francouzský jazyk. Ve Francii také krátce studoval. V Severním Irsku stál mimo jiné u zrodu sítě družstevních záložen.

Katolík Hume, původním povoláním učitel a později profesor na dublinské Trinity College, stanul v roce 1968 v čele občanského hnutí v rodném Londonderry. O dva roky později se podílel na založení SDLP, která od svého prvopočátku odmítala násilí při řešení severoirského problému. V roce 1972 se stal předsedou SDLP.

V letech 1979–2004 byl Hume členem Evropského parlamentu, v britské Dolní sněmovně zasedal v letech 1983–2005, v letech 1998–2000 byl i členem Shromáždění Severního Irska. V roce 1995 obdržel titul Evropan roku, je nositelem i mnoha dalších významných ocenění.

Politickou scénu začal Hume postupně opouštět v roce 2000, kdy se kvůli zdravotním problémům vzdal křesla v severoirském shromáždění. V roce 2001 odešel z čela SDLP a v roce 2004 ohlásil odchod z politiky. I po něm se vyjadřoval k mezinárodním problémům a přednášel jako host na řadě univerzit.

Hume byl prezidentem a celoživotním fanouškem severoirského fotbalového klubu Derry City FC, který jako jediný ze severoirských týmů hraje nejvyšší irskou soutěž.

Hold Humeovi vzdala řada osobností

 „John Hume byl politickým titánem, vizionářem, který odmítal věřit, že budoucnost musí být stejná jako minulost,“ uvedl k jeho skonu bývalý britský premiér Tony Blair, podle něhož byl Humeův přínos pro mírový proces v Severním Irsku nezměrný.

Bývalý americký prezident Bill Clinton, za jehož éry byl mír vyjednán, označil Humea za svého přítele. Katolický politik podle něho „šel hlavou proti zdi vstříc zářnější budoucnosti všech severoirských dětí“. Současný britský premiér Boris Johnson Humea nazval „politickým gigantem“.

„Odešla velká osobnost irského mírového procesu, která ukázala, že notná dávka odvahy a umění kompromisu jsou klíčové vlastnosti pro stabilitu a zajištění míru,“ uvedlo na Twitteru české ministerstvo zahraničí, podle něhož nebude Humeův odkaz zapomenut.