Španělsko vzdalo hold zesnulým a hrdinům. Madridská tryzna uctila oběti pandemie

V Madridu se ve čtvrtek odehrál slavnostní státní ceremoniál, na kterém Španělé vzdali hold obětem nového koronaviru a pracovníkům, kteří během epidemie pracovali v ohrožení života. Příbuzní některých obětí se, společně se zástupci zdravotnického personálu, policie a dalších, připojili ke králi Filipu VI. a královně Letizii, členům vlády, úředníkům Evropské unie a Světové zdravotnické organizace na esplanádě v královském paláci v hlavním městě.

Mezi hosty, chráněnými rouškami a usazenými od sebe v bezpečné vzdálenosti, byly důležité osobnosti španělského života, zástupci náboženských organizací, velvyslanci a lídři Evropské unie a Světové zdravotnické organizace. Obřad byl promítán naživo v televizi a on-line.

Státní ceremonie se také zúčastnily všechny španělské politické strany s výjimkou krajně pravicového Voxu, jehož lídr označil akci za „akt propagandy“ a „omluvný ceremoniál“ levicové vládní koalice vedené premiérem Pedrem Sánchezem.

První nevojenská ceremonie v historii demokratického Španělska byla podle plánu krátká a skromná. Jako první vystoupil Hernando Calleja, bratr známého madridského novináře a spisovatele, který na nemoc zemřel. V emotivní řeči vzdal hold mrtvým a sdílel bolest ztráty s ostatními příbuznými obětí pandemie.

Aroa Lópezová, zdravotní sestra z barcelonské nemocnice, hovořila jako zástupce všech španělských zdravotníků, z nichž přes 52 tisíc bylo během epidemie pozitivních na koronavirus.

Poděkovala všem, kteří riskovali své životy na záchranu ostatních. Vzpomněla si také na řidiče kamionů, čističe a tisíce dalších pracovníků, kteří „se starali o miliony Španělů, kteří byli v nouzi“.

Události ČT: Španělsko vzdalo hold zesnulým a hrdinům (zdroj: ČT24)

Zatímco prostory královského paláce rozezněl smyčcový orchestr, hosté postupně zanechávali bílé růže u velkého památečního ohně.

Poslední předstoupil s proslovem španělský král Filip VI. Monarcha ocenil reakci občanů na epidemii a vyzval k odpovědnému chování v boji proti viru. „Máme morální povinnost vždy uznávat a respektovat důstojnost zesnulých. Je naší občanskou povinností podporovat ty nejlepší hodnoty, které jsou základem naší společnosti,“ řekl na závěr Filip VI. Obřad skončil  minutou ticha.

Španělsko oficiálně zaznamenalo 28 413 obětí, které zemřely po pozitivním testování na covid-19, i když údaje o nadměrné úmrtnosti naznačují, že skutečná hodnota může byt i vyšší. Země se potýká s desítkami nových ohnisek poté, co se minulý měsíc napříč Španělskem uvolnila přísná opatření.