Safronov byl obviněn z vlastizrady, vinu nepřiznal

Bývalý ruský novinář a nyní poradce šéfa ruské vesmírné agentury Roskosmos Ivan Safronov, kterého ruské úřady podezírají ze spolupráce s českou rozvědkou, byl v pondělí obviněn z vlastizrady. Oznámila to ruská státní tisková agentura TASS.

Pokud ho soud uzná vinným, hrozí mu až dvacet let vězení. Safronov podle advokáta vinu odmít. „Můj klient byl obviněn podle článku 275 trestního zákona Ruské federace (vlastizrada). Vinu nepřiznal,“ řekl TASS obhájce Ivan Pavlov. „Žádné důkazy nám (vyšetřovatelé FSB) neukázali. Sotva tak učiní nyní,“ uvedl Pavlov dříve.

V obvinění podle něj figuruje zištný motiv, ale nejsou v něm žádné údaje o převzetí peněz od české rozvědky, ani to, jaké tajné informace konkrétně Safronov předal nebo kdy se tak stalo. Nic konkrétního v textu podle obhájce není. „Předložené obvinění je nepochopitelné. Není jasné, kdo podle vyšetřovatelů Ivana zverboval, jaké údaje komu a jak předal, ani kdy,“ řekl Pavlov.

V dokumentech ke kauze podle advokáta figurují jen závěry ruské rozvědky SVR, že materiály, které Safronov údajně předal české rozvědce, obsahovaly státní tajemství, jakož i odvolávky na obdobné závěry specialistů ministerstva obrany a federální služby pro vojensko-technickou spolupráci, což je ruský výraz pro vývoz zbraní.

FSB podle Pavlova již při uvalování vazby porušila právo jeho klienta vědět, v čem konkrétně podezření spočívá. Žádné důkazy totiž vyšetřovatelé nepředložili. „V dokumentech, které nám ukázali, je řeč o nějakém abstraktním představiteli českých zvláštních služeb,“ poznamenal.

Před věznicí se sešli demonstranti, policie zadržela nejméně 15 lidí

Před vazební věznicí se konala demonstrace na Safronovovu podporu. Policisté podle TASS zadrželi nejméně 15 lidí. Podle listu Kommersant se před věznicí sešla asi stovka demonstrantů, vesměs žurnalistů.

Safronova zadrželi agenti tajné služby FSB 7. července a soud na něj uvalil vyšetřovací vazbu do 6. září. Podle vyšetřovatelů jej v roce 2012 zverbovala česká rozvědka.

Úkol, který údajně spočíval ve shromažďování a předání informací o dodávkách ruských zbraní do Afriky a o působení ruských ozbrojených sil na Blízkém východě, měl splnit v roce 2017. Konečným příjemcem tajných informací prý byly Spojené státy, napsal TASS.

Safronov pracoval v předních denících Kommersant a Vedomosti, než se od půli letošního května stal poradcem ředitele Roskosmosu Dmitrije Rogozina.