Historická neúčast a Macronův neúspěch, komentuje výsledky komunálních voleb zpravodaj

Zpravodaj Jan Šmíd o volbách ve Francii (zdroj: ČT24)

V neděli dorazil ke druhému kolu francouzských komunálních voleb rekordně nízký počet voličů, důvodem zřejmě byla obava z koronaviru, ale i začínající dovolené. Sečtení výsledků znamenalo neúspěch zejména pro centristické hnutí prezidenta Emmanuela Macrona Republika v pohybu, například v Paříži skočila jeho kandiátka až na třetím místě. „Prezident tak bude muset do určité míry změnit svou strategii,“ komentuje prohru jeho strany zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd.

„Navzdory desinfekci, která byla prakticky všude, a nařízení, že ve volební místnosti mohou být pouze tři voliči ve stejnou dobu, existovaly obavy z koronaviru,“ vysvětuje nízkou účast Šmíd. „Volit nepřišlo téměř šedesát procent lidí,“ dodává. Částečně za to podle něj ale může i začínající léto. „Ve Francii už je krásně, na jihu možná až moc, a řada, zejména Pařížanů, tam už začala trávit dovolenou. Mnozí se neobtěžovali s tím, že by měli jít do volebních místností,“ říká zpravodaj.

Kromě historicky vysoké neúčasti ale podle Šmída nedělní volby charakterizuje i neúspěch vládní strany nynějšího prezidenta Republika v pohybu „Je to selhnání, je to prohra Emmanuela Macrona,“ říká Šmíd.

Drtivou prohru strana zaznamenala například v Paříži, kde se jeho kandidátka umístila až na třetím místě. Starostkou francouzské metropole tak zůstane socialistka Anne Hidalgová. „Pro prezidenta je to složité, chtěl získat hlavní město. Pařížská radnice je politicky velmi důležité místo, kdo ovládá Paříž má hodně v rukou,“ vysvětluje Šmíd. „Ukazuje to, že Paříž je skutečně socialistická. Higaldová ve volebním boji vsadila především na ekologii, cyklostezky a boj proti automobilům,“ dodává.

Komunální politika může být klíčová pro boj o Elysejský palác

Kromě hlavního města ale postavila prezidentova strana, která šla do komunálních voleb poprvé, kandidáty i jinde. Podle Šmída se hnutí snažilo zakotvit a získat pozici zejména ve větších francouzských městech. „To se mu vůbec nepodařilo,“ komentuje zpravodaj. „Z hlediska blížících se prezidentských voleb je to něco, co bude prezident muset vzít v úvahu,“ dodává. Macron tak podle něj teď bude muset na výsledky reagovat změnou své dosavadní strategie.

Symbolické vítězství naopak po volbách slaví krajně pravicové Národní sdružení Marine Le Penové. Jeho kandidát, Louis Aliot, totiž zvítězil v jihofrancouzském Perpignanu, kde se stane vůbec prvním starostou tohoto hnutí.

„Národní sdružení nezaznamenalo nějaký výrazný úspěch, ale to, že získalo důležitou radnici také o něčem svědčí,“ říká Šmíd. „Už teď se rýsuje druhé kolo prezidentských voleb,“ dodává. Podle průzkumů by totiž v konečné fázi boje o Elysejský palác mohl Macron stát právě proti Marine Le Penové.