„Žádná země nemá funkční aplikaci na trasování,“ řekl Johnson. Hloupost, tepe ho opozice

Britský premiér Boris Johnson oznámil další rozvolňování protikoronavirových opatření v zemi. Britové už brzy budou moct vyrazit do hospod nebo muzeí. Kritiku vzbudila jeho slova o tom, že žádná země nemá funkční aplikaci na trasování covidu-19. Ve skutečnosti takové aplikace využívají lidé v řadě zemí, včetně Česka.

On-line přenos

Šíření koronaviru - červen

  • 14:01
    Česká televize

    Rakousko, Chorvatsko a Irsko se od pondělí přesunou do červené kategorie zemí podle míry rizika nákazy. Oranžové bude například Slovensko nebo Kanárské ostrovy.

  • 23:03

    Anglie se chystá na sobotní znovuotevření hospod. Šéfka londýnské policie Cressida Dicková dnes podle BBC oznámila, že policie bude v ulicích posílena. Manchesterská policie chystá "významnou operaci" a speciální noční hlídky budou nasazeny také v Leedsu.

    V sobotu mohou otevřít například také muzea a galerie, ale jejich velká většina podle BBC této možnosti hned nevyužije. Například londýnská Národní galerie se opět otevře návštěvníkům 8. července, galerie Barbican 13. července a Tate Gallery až 27. července.

  • 22:48

    Dnešní údaje britského ministerstva zdravotnictví, které zahrnují jen laboratorně potvrzené případy, hovoří o 43 730 mrtvých s covidem-19. V obou případech je Velká Británie v Evropě zemí s nejvyšším počtem obětí pandemie. Za poslední den hlásí dalších 155 zemřelých.

Spojené království za necelé dva týdny zažije zásadní krok na cestě k návratu k životu před koronavirem. Premiér Boris Johnson v parlamentu představil další postup při uvolňování restrikcí a řekl, že v Anglii se od 4. července otevřou restaurace, kina, hotely, kadeřnictví či muzea. Kromě toho se má zmírnit i pravidlo o dodržování bezpečné vzdálenosti na veřejnosti: v místech, kde není možné mít od druhých odstup dva metry, bude napříště stačit jen jeden metr.

„Otevře se většina volnočasových zařízení a turistických atrakcí, pokud budou moci zajistit bezpečnost, a to včetně venkovních a dětských hřišť, kin, muzeí, galerií, zábavních parků, knihoven, společenských klubů a komunitních center,“ řekl Johnson. „Dnes můžeme říci, že naše dlouhá celonárodní hibernace začíná spět ke konci,“ dodal.

Nově budou v Anglii od začátku července přístupná i ubytovací zařízení včetně kempů a rovněž restaurace, hospody a bary. Zvláště jim pomůže zmírnění pravidla o minimálním odstupu. „Tam, kde je možné dodržovat odstup dva metry, by ho lidé měli dodržovat. Pokud to ale nejde, radíme lidem zůstat od druhých na vzdálenost jednoho metru,“ řekl Johnson. 

Opozice kritizuje Johnsona za nepravdivý výrok

Lídr opozice Sir Keir Starmer se premiéra ve sněmovně zeptal, kdy vláda spustí aplikaci na trasování nakažených koronavirem. „Bylo by skvělé takovou aplikaci mít, ale pravdou je, že žádná země nemá funkční aplikaci na trasování,“ odpověděl Johnson.

Tato slova okamžitě vzbudila vlnu kritiky mezi opozicí i veřejností. Labouristický poslanec Chris Bryant označil Johnsonovu odpověď anglickým slovem „rubbish,“ které lze přeložit jako hloupost, či nesmysl. Aplikaci na trasování koronaviru má totiž už řada zemí, včetně Německa, Francie, Itálie, Indie, Singapuru nebo Česka. 

Britská vláda se zatím ke spuštění podobné aplikace nechystá. Minulý týden ji sice vyzkoušela na ostrově Wight, ale posléze test vyhodnotila jako nefunkční. 

Slovensko je proti plošnému otevření vnějších hranic EU

Slovensko je podle šéfa diplomacie Ivana Korčoka proti plošnému otevření vnějších hranic EU pro občany třetích zemí. Bratislava žádá uvolňování režimu na hranicích v závislosti na vývoji pandemie choroby covid-19 v jednotlivých zemích mimo schengenský prostor volného pohybu. Korčok to řekl novinářům. Otevírání vnějších hranic EU by mohlo začít v červenci.

„Buďme zodpovědní. Chovejme se příčetně. Nevíme, zda je zde druhá vlna (koronaviru),“ řekl Korčok. Dodal, že některé členské země EU závislé na cestovním ruchu požadují rychlejší otevírání hranic pro občany ze států mimo evropský blok.

Korčok uvedl, že pro Slovensko je prioritou otevření hranic v rámci schengenského prostoru volného pohybu. Vůči třetím zemím by podle Bratislavy mělo být otevírání postupné a s možností obnovy zpřísněného hraničního režimu.

Evropa se pozvolně vrací k normálu

Obyvatelé Moskvy sice nadále musí dodržovat bezpečné rozestupy a chránit se rouškami a rukavicemi, po třech měsících se ovšem mimo jiné znovu otevřou mateřské školy, restaurace, fitness centra a sportoviště včetně bazénů. Metropole patří k nejvíce zasaženým oblastem v Rusku.

Epidemie těžce dopadla i na Lisabon, který eviduje drtivou většinu nových nakažených v Portugalsku. Tamní vláda proto v regionu hlavního města omezila otevírací doby kaváren a obchodů, které budou od úterka muset zavírat v osm večer, a zakázala setkání více než deseti lidí.

Ve zbytku země jsou povolena setkání do dvaceti lidí. „Některá nařízení budou platit napříč celým metropolitním regionem Lisabonu,“ uvedl portugalský premiér António Costa po setkání se starosty nejvíce zasažených oblastí.

Portugalsko podle oficiálních statistik mezi 21. květnem a 21. červnem evidovalo 9221 nových případů koronaviru, 85 procent z nich bylo v regionu hlavního města. „Lisabonský region je nadále předmětem naší pozornosti a našich snah,“ uvedl portugalský ministr zdravotnictví António Lacerda Sales.

Pařížské Musée d'Orsay otevřelo

Musée d'Orsay v Paříži se poprvé po třech měsících koronavirové přestávky otevřelo návštěvníkům. Muzeum proslavené svou rozsáhlou sbírkou impresionistického malířství ale stejně jako další instituce musí dodržovat přísná hygienická pravidla, a tak bude fungovat jen s omezenou kapacitou a všichni uvnitř budou muset nosit roušky.

Šéfka muzea Laurence des Carsová se do budoucnosti dívá jen s opatrným optimismem. Do výstavních sálů totiž bude smět jen zhruba čtyři tisíce až pět tisíc návštěvníků denně, přičemž ještě loni touto dobou byla denní návštěvnost až 13 tisíc lidí denně.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Je to extrémně náročná situace, na tržbách tratíme desítky milionů eur. Od státu proto žádáme pomoc,“ uvedla des Carsová, podle níž zisk ze vstupného za normálních okolností tvoří až 70 procent příjmů této instituce.

Další komplikací je fakt, že více než polovinu návštěvníků před vypuknutím epidemie tvořili zahraniční turisté, kteří mají zájem zejména o stálou sbírku. Nově ale budou pro muzeum důležití především místní, které ovšem zajímají spíše dočasné výstavy. 

Egypt částečně otevře kavárny a restaurace

Egypt v sobotu po třech měsících částečně otevře kavárny, restaurace či svatostánky a dále zkrátí zákaz nočního vycházení, oznámil premiér Mustafá Madbúlí. K uvolňování koronavirových restrikcí přistupuje egyptská vláda i přesto, že v uplynulých týdnech přibývá případů nákazy.

Restaurace a kavárny budou od víkendu moci zaplnit kapacitu na 25 procent a provoz zařízení vláda umožní do deseti večer. Mešity a kostely budou otevřeny pro každodenní modlitby, zavřené však zůstanou pro více navštěvované bohoslužby v pátek a o víkendu.

Zákaz vycházení zavedený 25. března se během uplynulých týdnů postupně zkracoval. Původně platil mezi osmou večer až pátou ráno, od soboty nesmějí Egypťané vycházet už pouze mezi půlnocí a čtvrtou ranní, kdy také nebude v provozu veřejná doprava. 

Djokovič se nakazil koronavirem

Světová tenisová jednička Novak Djokovič oznámil, že měl pozitivní test na koronavirus. Třiatřicetiletý Srb se nakazil na exhibiční Adria Tour, kterou pořádal. Pozitivní testy na covid-19 měli v minulých dnech i další účastníci akce Bulhar Grigor Dimitrov, Chorvat Borna Čorič a Srb Viktor Troicki.

Sedmnáctinásobný grandslamový vítěz Djokovič v prohlášení uvedl, že pozitivní výsledek na koronavirus měla i jeho manželka Jelena. Testy jejich obou dětí byly negativní. „Moc mě mrzí každý jednotlivý případ infekce. Doufám, že nikdo nebude mít kvůli tomu zdravotní potíže a všichni budou v pořádku,“ uvedl Djokovič, jenž je bez příznaků. „Zůstanu 14 dnů v izolaci a za pět dnů se podrobím dalšímu testu,“ dodal tenista.