Podle bezpečnostního zákona si bude moci správce Hongkongu vybírat soudce

Čína zveřejnila podrobnosti z připravovaného bezpečnostního zákona pro Hongkong. Ve městě plánuje mimo jiné zřídit úřad dohlížející na národní bezpečnost, který by zde měl také sbírat zpravodajské informace. O vzniku podobného úřadu média spekulovala už po schválení návrhu zákona čínským parlamentem na konci května.

Zákon dále počítá s tím, že jeho ustanovení budou mít přednost před veškerými hongkongskými zákony, se kterými by byl v rozporu. Město pod čínskou správou bude novou legislativu vymáhat skrze vlastní orgány, v některých případech se však počítá i se zásahem z Pekingu, píše zpravodajský server BBC.

Právní norma také umožní správci Hongkongu jmenovat soudce. Současnou správkyni města Carrie Lamovou její oponenti už řadu měsíců kritizují za podřízenost Pekingu. „Šéfka exekutivy bude mít moc vybrat si soudce, které chce,“ varuje proto poslanec a předseda Občanské strany Alvin Yeung.

Západ viní Čínu z porušování mezinárodních dohod

Nová právní norma má podle Pekingu umožnit „potlačování teroristických a separatistických aktivit, podvratné činnosti i zahraničního vměšování“. Zákon kritizovaly některé západní země, včetně Spojených států či Velké Británie, podle kterých jde kromě omezení autonomie též o porušení mezinárodních dohod, které Čína podepsala při převzetí města.

Velká Británie předala Hongkong Číně v roce 1997 pod podmínkou, že bude po dobu 50 let spravován podle principu „jedna země, dva systémy“. Ten Hongkongu zaručuje oproti pevninské Číně určité svobody, mimo jiné svobodný tisk a nezávislé soudnictví.

Nový zákon by tyto svobody omezoval a umožnil by Pekingu politické pronásledování občanů Hongkongu, míní západní státy.

Kontroverzním návrhem bezpečnostního zákona se od čtvrtka zabýval stálý výbor čínského parlamentu.