„Rozlícení“ Severokorejci chtějí poslat na jih obrovské množství letáků

KLDR se chystá k odvetě za letákovou kampaň aktivistů z Jižní Koreje. Přes hranice chce posílat vlastní materiály hanící uprchlíky před severokorejským režimem i jihokorejskou vládu. S odvoláním na severokorejská média o tom informovala agentura Reuters.

„Rozlícení“ obyvatelé Severní Koreje napříč zemí „se aktivně připravují na spuštění rozsáhlé distribuce letáků“, které jsou prý navršeny do kup vysokých jak hora, citovala Reuters severokorejskou státní tiskovou agenturu KCNA. „Každou akci by měla následovat příslušná reakce,“ dodala agentura.

Aktivisté v Jižní Koreji, mezi nimiž je řada severokorejských uprchlíků, upevňují letáky na balony a pouštějí je přes demilitarizovanou zónu. Kritizují v nich severokorejského vůdce Kim Čong-una mimo jiné za porušování lidských práv a za jaderný zbrojní program.

Mezi oběma korejskými státy se od začátku června výrazně zhoršily vztahy. Severní Korea nejdříve pohrozila vypovězením vojenské dohody z roku 2018 a následně oznámila přerušení komunikačních linek s Jižní Koreou. Tento týden do povětří vyhodila styčný úřad obou zemí nacházející se v pohraničním městě Kesong a ohlásila návrat vojáků do demilitarizovaných oblastí.

KLDR své nové nepřátelské kroky označuje za reakci na letákovou kampaň jihokorejských aktivistů. Podle některých analytiků se však snaží vyvolat napětí, aby podpořila vnitřní jednotu země, nebo se chystá k větší provokaci kvůli přetrvávajícím sankcím, které na ni mezinárodní společenství uvalilo za její jaderné a raketové zbrojní programy.

Jihokorejské letáky míří na území KLDR
Zdroj: ČT24

Balóny nosí do KLDR jídlo i USB disky

Letáky do roku 2010 vysílala přes hranice i jihokorejská armáda, program však ukončila. Skupiny vedené utečenci z KLDR nicméně i nadále na sever posílají v lahvích po moři či pomocí balónů kromě letáků také jídlo, jednodolarové bankovky, malá rádia a přenosné USB disky s jihokorejskými zprávami a seriály.

Balóny s protijihokorejskými letáky vysílal přes hranice i Pchjongjang. Jihokorejci za jejich nahlášení dostávali od státu kancelářské potřeby.