Karanténa a vysoké nájemné. Známá pařížská knihkupectví končí

Události ČT: Známá pařížská knihkupectví zanikají (zdroj: ČT24)

Knihkupectví, která neodmyslitelně patří do centra Paříže, kvůli pandemii koronaviru končí. Spousta tradičních obchodů neustála karanténu a vysoké metropolitní nájmy. Situace se pravděpodobně nezlepší ani s otevřením francouzských hranic, turisté totiž knihy většinou nekupují. Některé prodejny se musí přestěhovat jinam.

Knihkupectví byla léta součástí bulváru Saint Michel v Latinské čtvrti v Paříži. Podle provozovatelů prodejen s knihami se to však může brzy změnit. „Knihkupectví, to je křehký ekonomický sektor, ve Francii i jinde. A zejména v centru Paříže, kde se nájemné neúměrně zvýšilo,“ řekla bývalá majitelka knihkupectví Delphine Beccariová. 

Na vysoké nájemné doplatilo i vyhlášené knihkupectví Boulinier, kam si pro knihy chodily celé generace Pařížanů. „Jsme tady od roku 1938, představuji pátou generaci naší rodiny, už několik let tu pracuji společně s bratrem,“ uvedla vedoucí knihkupectví Loise Boulinierová. Prodejna se nyní, po osmdesáti letech, musí stěhovat. 

Některá knihkupectví věří, že si lidé pro knihy opět přijdou

Podobný osud už potkal spoustu knihkupectví v Latinské čtvrti v Paříži. Naopak v Českém centru věří, že po skončení karantény budou mít lidé o knížky opět zájem. V Paříži dokonce otevírá jedno nové knihkupectví.

„Nám se díky knižnímu veletrhu, který se bohužel v březnu neuskutečnil, podařilo shromáždit veškerou českou literaturu, která je dostupná ve francouzštině, přišla nám ohromná škoda toho nevyužít. Rozhodli jsme se proto otevřít v okamžiku, kdy to bylo možné,“ popsal ředitel Českého centra v Paříži Jiří Hnilica. 

Podle pařížského zpravodaje ČT Jana Šmída nabízí knihkupectví více než stovku titulů od klasické české literatury až po současné autory. Nabídka se navíc každý týden rozšiřuje, i o knížky, které právě vycházejí. Prodejna je tak jednou z těch, které ve vyhlášené Latinské čtvrti zůstanou.