Wikipedie zažívá rozmach díky pandemii. Každý měsíc na ní přibude deset milionů úprav

Události: Rozšiřování Wikipedie v době pandemie (zdroj: ČT24)

Internetový portál Wikipedie prožívá nevídaný rozmach díky koronavirové krizi. Na té české jen od začátku března přibylo devět tisíc článků. Nákaza covidu-19 zasáhla do volného času lidí, doplňování internetové encyklopedie tak baví dobrovolníky po celém světě. Ti do Wikipedie v době pandemie celkově přispěli více než deseti miliony úprav každý měsíc.

Klub Wikipedistů v pražské knihovně ožívá po koronavirové pauze pozvolna. Dobrovolníci však během koronavirové krize ve vytváření nových článků nezpomalili. Jen pracovali odjinud.

„Ti lidé si řekli, že by se Wikipedii mohli teď věnovat trošku víc,“ řekl jeden z dobrovolníků a člen rady Wikimedia ČR Jan Loužek. Tvůrce článků může při výběru námětu inspirovat cokoliv, kolem čeho projde.

Stačí načerpat informace o tématu a zpracovat je svými slovy, do textu se dají přidat i vlastní fotky. Tomu v době pandemie pomohlo například zastavení cestovního ruchu, vznikly totiž unikátní snímky památek, které se jindy ztrácí v davech turistů.

Článek po úpravě kontroluje „patrola“

Napsaný článek nebo provedené úpravy musí poté zkontrolovat takzvaná „patrola“. „Je třeba překontrolovat, jestli je rozsah dostatečný, ozdrojován a zdali zdroje jsou skutečně věrohodné,“ popisuje správce Wikipedie Tadeáš Bednarz. Ten společně s dalšími dobrovolníky prověřuje každý příspěvek.

Vyhledávají přitom hlavně ty, ve kterých se objevují nesmysly. V běžném školním roce mají patroly nejvíce napilno v dopoledních hodinách, když se stovky školáků nudí v počítačových učebnách. Zavření škol v době koronavirové krize sice jejich aktivitu rozptýlilo do celého dne, dobrovolníkům se přesto většinou daří zasáhnout do několika minut.

„Samozřejmě se dají jejich činy mazat, poté můžeme vandaly také blokovat,“ řekl Bednarz. Podle Bělky se ale jedná o krajní zákrok, když si uživatel dlouho nedá říct a nedodržuje pravidla. Jen na české Wikipedii správci takto zablokují až dvě desítky lidí denně.