Část izraelských osadníků se staví proti plánu na anexi Západního břehu Jordánu

Události ČT: Komplikace pro plán Izraele na anexi Západního břehu Jordánu (zdroj: ČT24)

Část z půlmilionové komunity izraelských osadníků ostře nesouhlasí s mírovým plánem amerického prezidenta. Ten sice Izraeli umožňuje anektovat zhruba třicet procent Západního břehu Jordánu, ale zároveň předpokládá, že na zbylé ploše vznikne palestinský stát. Odpor části osadníků je komplikací pro premiéra Benjamina Netanjahua, který anexi plánuje provést už v červenci.

Americko-izraelská komise už studuje mapy a v terénu řeší, kudy vést po anexi novou hranici. „Nastal čas, aby na tyto oblasti byl uplatněn izraelský právní systém a abychom napsali další slavnou kapitolu dějin sionismu,“ prohlásil už v květnu izraelský premiér Netanjahu.

Ačkoliv Trumpův plán vychází vstříc izraelským představám, část osadníků hrozí, že ho smete ze stolu. Vadí jim, že zhruba sedmdesát procent Západního břehu Jordánu má připadnout palestinskému státu.

„Kdo si přeje, aby toto horské území, které shlíží na Tel Aviv a centrální části naší země, kontroloval Hamas a teroristi, tak si nepřeje existenci státu Izrael,“ tvrdí třeba Josi Dagan, starosta tamního okresu Samařsko.

Kudy přesně povedou hranice?

Problémem je pro část osadníků i to, kudy přesně povedou nové hranice. Třeba osady Har Bracha a Itamar se čtyřmi tisíci obyvateli by se mohly stát enklávami uprostřed Palestiny, nebo by se koridorem mohly propojit s Izraelem. Otázkou však zůstává, jestli by taková hranice v praxi fungovala.

Osady už dávno nejsou provizorními výspami na kamenitých návrších. Na Západním břehu žije půl milionu Izraelců a do jisté míry se stali součástí společenského mainstreamu. Mají politický vliv, a proto je jejich opozice pro premiéra Netanjahua problém.

Opatrný Washington

Další komplikace přicházejí z Ameriky. Spojené státy volí k izraelsko-palestinskému konfliktu opatrnější slovník. „Pokud chceme vykročit správným směrem, tak je nejprve zapotřebí, aby obě strany začaly spolu jednat,“ uvedla velvyslankyně USA při OSN Kelly Craftová.

Izraelský tisk uvádí, že i kvůli koronaviru, nepokojům v ulicích amerických měst a blížícím se prezidentským volbám bude Washington tlačit na odklad anexe.