Peníze jsou připravené pro všechny státy, ujistila v rozhovoru pro ČT předsedkyně Evropské komise

Sledujte: Exkluzivní rozhovor s předsedkyní Evropské komise (zdroj: ČT24)

Plán s názvem Příští generace EU představila ve středu předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. V plánu je balík 750 miliard eur, které si ze dvou třetin chce EU půjčit, ručit za něj budou státy společně. V rozhovoru pro Českou televizi předsedkyně Komise uvedla, že peníze jsou připravené pro všechny státy, včetně Česka.

„V krizi, jako je tato, která ohrožuje jednotný trh, je moudré investovat do naší společné ekonomiky, protože víme, že tohle se mnohonásobně vrátí,“ řekla mimo jiné v rozhovoru pro Českou televizi předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Bruselský plán počítá se sedmi sty padesáti miliardami eur. Z toho devatenáct miliard je určených Česku. Tuzemské úřady ale říkají, že doteď žádné oficiální číslo neznají.

Český premiér Andrej Babiš (ANO) také odmítá unijní klíč na rozdělování peněz. Nelíbí se mu, že by velkou roli měla hrát i nezaměstnanost v konkrétních zemích. Podle něj by tím unie sankcionovala členské státy, kterým se i v krizi podařilo udržet nízký počet lidí bez práce. Tedy také Česko.

Předsedkyně Komise nicméně českému premiérovi vzkazuje, že za minulý ekonomický úspěch Česko vděčí právě unijnímu trhu. „Úspěch, který jsme všichni v Evropské unii viděli, pochází z našeho hlavního zdroje prosperity a tím je společný trh,“ řekla.

„Ano, je velice důležité, že samotný zdravotní aspekt nebude jediným kritériem pro získání grantů. Ale také ekonomický aspekt – a všechny státy byly zasaženy ekonomickou krizí,“ řekla v rozhovoru pro ČT.

Nejvíc dostanou nejhůř postižené země. Itálie 173 miliard a Španělsko 140 miliard. Pro Česko bude k dispozici 19,2 miliardy eur, tedy přibližně půl bilionu korun.

Leyenová ale dodává, že poslední slovo stejně budou mít členské státy. Budou to premiéři včetně toho českého, kteří musí návrh schválit.

„Komise nebude sama, kde bode rozhodovat o grantech a půjčkách, ale ptát se budeme také členských států,“ ujistila. Společně by měli premiéři jednat už za tři týdny. Zatím není jasné, co se nakonec zrodí z jejich dohody.

Jourová: Krize ještě neskončila, důležité je jednat rychle

„Covid nám nevydal ještě poslední účet. Pořád jsme v krizi, potřebujeme ale začít zacelovat rány a dobře investovat. V balíku jsou také peníze na větší soběstačnost EU ve strategických věcech, jako jsou zásoby pro tento případ krize, protože na to jsme narazili, že byla naše slabina,“ uvedla ve čtvrtečních Událostech, komentářích ČT24 místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová.

Podle ní jde ale o bezprecedentní situaci. „Nikdy v historii jsme nezažili tak obrovský pád ekonomiky za tak krátkou dobu. Je to situace, která vyžaduje rychlou finanční injekci, která pomůže všem,“ dodala.

„Predikce hovoří o tom, že když se tento plán podaří, mohla by se ekonomika začít zotavovat už příští rok,“ dodala místopředsedkyně Evropské komise Jourová.