Indie a Bangladéš sčítají škody po supercyklonu Amphan. Zemřelo nejméně 84 lidí

Nejméně 84 obětí si dosud vyžádal supercyklon Amphan, který se přehnal nad východní Indií a Bangladéšem. S odvoláním na úřady obou jihoasijských zemí o tom informovala agentura AP. Čtrnáctimilionová aglomerace Kalkaty je bez elektřiny, ulice i letiště jsou zatopeny.

Na pobřeží Indie a Bangladéše došlo kvůli silné bouři v pondělí a v úterý k preventivní evakuaci více než tří milionů lidí; operaci komplikovala opatření přijatá v souvislosti s šířením koronaviru.

Tisíce evakuovaných se nyní nebudou mít kam vrátit, protože ve venkovských oblastech cyklon zničil množství domů z nepálených cihel. Rozsah škod se úřady snaží zjistit, práci ale záchranářům komplikují stržené mosty, neprůjezdné silnice a nefungující telefony.

Nad Asií běsní cyklon. Porušování zákazu vycházení je často nezbytné (zdroj: ČT24)

„Vichr vytrhával palmy z kořenů“

V Indii jsou nejhůře postiženy státy Odiša (dříve Urísa) a Bangla (Západní Bengálsko), jehož metropolí je Kalkata. Kádžal Basu, který bydlí ve 12. patře jedné z výškových budov v Kalkatě, na Facebooku napsal, že se mrakodrap v bouři „houpal ze strany na stranu jako při zemětřesení“.

„Bylo slyšet zvuky skřípajícího kovu a rozbíjení skla. Vichr vytrhával palmy z kořenů. Na třech místech se přetrhly elektrické dráty a prskaly z nich jiskry,“ vylíčil situaci podle serveru BBC News Basu.

„Během 45 minut byly ulice venku zatopeny a voda pronikla i do přízemí domů,“ řekl BBC další z obyvatel Kalkaty Šámik Bág. „Stromy a pouliční lampy se řítily k zemi, okenní tabulky v okolí se vysypaly. Vypadával internet a byl slyšet dětský křik,“ dodal. 

V Bangladéši je bez proudu milion lidí

V Bangladéši je bez elektřiny nejméně milion lidí. Pod vodou se v této nízko položené zemi ocitly stovky pobřežních vesnic, které zaplavila vzedmutá hladina Bengálského zálivu. Voda dosahující výšky až pěti metrů prolomila desítku ochranných hrází.

Supercyklon Amphan, který byl podle tiskových agentur nejsilnější bouří v oblasti za posledních deset let, nad indickou pevninu dorazil ve středu odpoledne. Vítr dosahoval rychlosti 170 kilometrů za hodinu s maximálními poryvy až 190 kilometrů za hodinu. Přes noc bouře zeslábla a přesunula se nad Bangladéš.