Macronova Republika v pohybu ztratila parlamentní většinu

Ve francouzském Národním shromáždění vznikla nová politická frakce. Její většinu tvoří odpadlíci od vládní strany Republika v pohybu (REM), která tak přišla o svou dosavadní absolutní většinu. Nová frakce se bude jmenovat Ekologie, demokracie, solidarita a podle svých členů bude působit jako nezávislá, nebude tedy ani na straně většiny, ani opozice.

Ekologie, demokracie, solidarita se stává devátým politickým uskupením v parlamentu. Média její členy charakterizují jako příslušníky levicového křídla Republiky v pohybu, kterou založil prezident Emmanuel Macron.

Členové nového uskupení zdůvodnili svůj krok tím, že v minulých třech letech nedostali příležitost vyslovit své názory.

Pletichy v době koronaviru

REM ztrácí svou dosavadní většinu v parlamentu, ale jak uvedla televize France24, stále může počítat se 46 poslanci centristické strany MoDem a zhruba desítkou zákonodárců uskupení Agir. Absolutní většinu v Národním shromáždění tvoří 289 křesel. REM se spojenci jich v roce 2017 měla 314, i po odchodech některých členů jich zatím stále držela 295.

Kritici nových odpadlíků tvrdí, že v době koronaviru není čas na parlamentní pletichy, další pak poukazují na to, že by se tito lidé do parlamentu bez REM nikdy nedostali.