Francouzské restaurace strádají. Jídlo rozváží už i luxusní podniky

Události: Francouzské restaurace v době koronaviru (zdroj: ČT24)

Až milion lidí přišlo ve Francii o práci v důsledku uzavření restaurací a bister. I v zemi proslavené pohostinstvím tak hledají provozovatelé cesty, jak snížit ztráty a udržet si klientelu. Náhradní řešení se snaží najít také v zařízeních zvyklých na návštěvy prezidentů a slavných osobností.

Zavřené zůstává i Le Père Claude, jedno z nejznámějších bister v Paříži, které leží jen pár kroků od Eiffelovy věže. V oblibě měl tento podnik třeba prezident Jacques Chirac, navštěvoval ho i několikrát týdně. Scházel se tu s přáteli i politickými oponenty.

Fotografie bývalého prezidenta teď nikdo obdivovat nemůže. Běžně je potřeba si v bistru rezervovat místo dva týdny dopředu, momentálně zůstává prázdné – k velkému zármutku lidí z okolí i samotného majitele.

„Jsem tady, jen abych si udělal radost. Nic nevydělám, jen chci uspokojit klienty. Náklady jsou velké, měsíčně šest tisíc eur. Nevím, jak se z toho dostanu, navíc mám 14 zaměstnanců,“ líčí majitel podniku Claude Perraudin.

Jídla rozváží i luxusní restaurace

Perraudin se svým klientům věnuje už třiatřicet let, po uvalení karantény nevydržel sedět doma a hledal způsob, jak udržet bistro v provozu. Denně vaří sedmdesát jídel na objednávku, zákazníci si pro ně dojdou k výdejovému okénku a mohou si tak alespoň tímto způsobem vychutnat mimořádnou kuchyni oblíbeného kuchaře. Včetně dušeného telecího, oblíbeného jídla bývalého prezidenta.

Na jiných místech ve Francii si lze pro krabičky s jídlem zajet autem. Po metodách typických pro fastfoodové řetězce už sáhly i prestižnější restaurace. V zemi je 150 tisíc restaurací a bister, pětina z nich podle prezidenta jejich asociace Alaina Fontaina skončí, další zůstanou na přechodnou dobu stále zavřená.

Nejistou budoucnost má právě i slavné pařížské bistro. „Nemyslím, že otevřu v červnu. To se možná týká těch, co jsou v zelené zóně, ale Paříž je v červené, takže nejdříve koncem července nebo v srpnu,“ odhaduje Perraudin, kdy bude moci otevřít své Le Père Claude.

Vláda by měla o tom, jaké podniky mohou od června otevřít, rozhodnout do deseti dnů.