Německý soud řeší vraždění jezídů. Podle obžaloby spáchal irácký islamista genocidu

Události: Genocida jezídů před soudem (zdroj: ČT24)

V Německu začal proces s mužem obviněným z genocidy jezídů. Zpovídá se z ní bývalý člen organizace Islámský stát, který podle obžaloby utýral jezídské dítě. V oddělených kauzách je souzena jeho německá manželka a další Němka, která se přidala k extremistům. Ti během masového vraždění v roce 2014 zabili nejméně pět tisíc jezídů. Tisíce dalších zotročili.

Iráčan, který předstoupil před soud ve Frankfurtu, patřil k úředníkům organizace Islámský stát. „Byl šéfem úřadu pro vymýtání ďábla podle práva šaría,“ upřesňuje mluvčí soudu Gundula Fehns-Boerová.

I proto měl dost peněz, aby si podle žaloby koupil jezídskou otrokyni s pětiletým dítětem. Když se pomočilo, za trest ho i s matkou údajně spoutal a oba nechal na plném slunci při teplotě okolo padesáti stupňů Celsia ve stínu. Žena vyvázla s popáleninami. Dítě po dlouhém utrpení zemřelo.

Hromadné hroby

Iráckou národnostně-náboženskou menšinu jezídů se extremisté pod černou vlajkou takzvaného Islámského státu v roce 2014 pokusili vyhladit. Dodnes vyšetřovatelé objevují hromadné hroby obětí. Až 11 tisíc především jezídských žen a dětí se stalo obětí otroctví, mučení a znásilňování.

Žalobu pro první proces s možnými viníky těchto zločinů sestavovala Düzzen Tekkalová, německá jezídka a aktivistka. „Tímto procesem by mohla skončit beztrestnost zločinů na jezídech,“ doufá.

Mezi právníky obžaloby je i Amal Clooneyová, žena známého amerického herce. V samostatném procesu stojí před soudem vdova po berlínském rapperovi známém jako Deso Dogg. Ten odjel bojovat za samozvaný Islámský stát a prý se dopustil několika vražd. Společně údajně drželi v zajetí jezídskou otrokyni.

Německé soudy mohou spravedlnost ohledně genocidy hledat jen díky zvláštnímu ustanovení německého práva, které sdílí ještě několik dalších států. Vznik mezinárodního tribunálu blokuje odpor Iráku a Sýrie. A ke spáchaným zločinům každým dnem přibývají další. Z otroctví se podařilo osvobodit jen o něco víc než polovinu unesených jezídů.

Samozvaný Islámský stát začal obsazovat sever Iráku v roce 2014, poražen tam byl v roce 2017. Do jeho příchodu žilo v horách v okolí Sindžáru na půl milionu jezídů. Radikálové následně stovky jezídských mužů zabili a tisíce žen a děti unesli a zotročili. OSN tažení takzvaného Islámského státu proti jezídům označila za genocidu.