Muže, který v Německu útočil na turecké podniky, dostihla policie. Našla u něj několik výbušnin

Odvrátit katastrofu se povedlo německé policii. Pětadvacetiletý muž útočil v Bavorsku na turecké podniky a chystal další útoky. Policisté v jeho garáži našli celkem třináct trubkových bomb, několik kilogramů chemikálií a střelné zbraně. Muž se označil za přívržence teroristické organizace Islámský stát (IS), k trestným činům jej motivovala nenávist vůči Turkům.

Pachatel zaútočil v polovině dubna v bavorské obci Waldkraiburg na čtveřici tureckých podniků. Kameny rozbil výlohy u kadeřnictví, pizzerie a občerstvení s kebabem. Při čtvrtém a nejhorším útoku způsobil na konci dubna požár v obchodě s potravinami, při němž bylo zraněno šest lidí. Celkem 27 osob, které se v budově nacházely, evakuovali hasiči. Škody na majetku se vyšplhaly na několik milionů eur.

Mladý Němec tak čelí obvinění z 27 pokusů o vraždu. Plánovat chtěl další útoky, k nim už ale naštěstí nedošlo. Policie ho s více než desítkou funkčních trubkových bomb a kilogramy chemických látek zadržela v pátek. O případu informovala v neděli. „Podařilo se zabránit dalším zlým činům,“ uvedl vyšetřující státní zástupce Georg Freutsmiedl. Muž je v současnosti ve vazbě.

Policie jej zadržela náhodou v pátek večer v obci Mühldorf am Inn, která leží asi čtvrthodinu cesty autem od Waldkraiburgu. Kontrolovala ho proto, že u sebe předtím neměl při cestě vlakem platnou jízdenku. Poté, co objevila výbušniny, bylo celé nádraží uzavřeno a na místo dorazily speciální jednotky. 

Nenávist k Turkům a sympatizování s Islámským státem

Muž, který má sám turecké rodiče, podle svého přiznání útočil z nenávisti k Turkům. Označuje se za přívržence teroristické organizace Islámský stát (IS). Vyšetřovatelé ale mají za to, že s teroristy žádné přímé kontakty neměl. Příbuzní útočníka jej popisují jako člověka s extremistickými náboženskými názory. 

K Islámskému státu se hlásila také čtveřice mužů z Tádžikistánu, kterou dopadla německá policie před necelým měsícem. Ti ale byli podle nejvyššího státního zastupitelství skutečně s teroristickou organizací operující v Iráku a Sýrii v kontaktu.