Německá policie zatkla muže podezřelé z plánování útoků. Podle úřadů se hlásili k Islámskému státu

Německá policie ve středu brzy ráno zatkla čtveřici islamistů z Tádžikistánu, kteří zřejmě chystali teroristické útoky na území spolkové republiky. V tiskové zprávě o tom informovalo nejvyšší státní zastupitelství, které má v Německu na starosti nejzávažnější kriminalitu, včetně terorismu. Radikálové se podle něj hlásí k takzvanému Islámskému státu (IS).

Speciální jednotky zasahovaly na několika místech nejlidnatější německé spolkové země Severního Porýní-Vestfálska – ve městech Werdohl, Siegen a v okrese Heinsberg. Policie při akci kromě bytů zadržených prohledala i šest dalších objektů.

Nejvyšší státní zastupitelství je přesvědčeno o tom, že muži ze středoasijské země vytvořili teroristickou buňku. Islámskému státu, s jehož vysokými činiteli byli v kontaktu, se podle něj upsali v lednu 2019. 

Původním záměrem skupiny podle vyšetřovatelů bylo vycestovat do Tádžikistánu a bojovat tam v rámci ozbrojeného džihádu proti vládě, nakonec se ale rozhodla zůstat v Německu a zaútočit zde. 

Radikálové mohli cílit na americké základny, tvrdí vyšetřovatelé

K možným terčům buňky, jejíž zřejmý šéf je už od loňského jara kvůli nelegálnímu držení zbraní ve vyšetřovací vazbě, patřila podle vyšetřovatelů americká zařízení v Německu, ale také jednotlivci.

Zaútočit chtěli především na osobu, která se podle radikálů vyjadřovala kriticky k islámu. Jeden ze zatčených už zamýšlenou oběť dokonce špehoval.

Skupina měla k dispozici zbraně i munici. Navíc si na internetu objednala i některé součásti potřebné k výrobě improvizované výbušniny, uvedly německé úřady.