Belgie zavádí „koronavirové bubliny“, Británie zůstává v karanténě

V Belgii smí nově každá domácnost pozvat na návštěvu maximálně čtyři lidi z jiné domácnosti. Členové této „koronavirové bubliny“ se pak mohou vzájemně navštěvovat. V Německu se zvýšilo takzvané reprodukční číslo, které udává, kolik lidí nakazí jeden infikovaný, nad hranici jedné, což znamená, že se tam nákaza znovu rozšiřuje. Velká Británie pak příliš nemění nastavený karanténní režim, do práce by se ale měli začít vracet zaměstnanci továren či stavební dělníci. Brazílie za uplynulý den opět hlásí vysoký počet úmrtí pacientů s koronavirem.

On-line přenos

Šíření koronaviru - květen

  • 23:26

    Guvernér Louisiany John Bel Edwards prodloužil koronavirová opatření o další čtyři týdny. Ta původně přitom měla skončit tento pátek.

  • 23:23

    Dalším dvěma organizátorům Trumpova předvolebního mítinku v Tulse vyšel pozitivní test na koronavirus. Celkově jich je už osm. Informoval o tom britský deník The Guardian.

  • 19:02

    Ve Francii zaznamenali v minulých 24 hodinách 31 úmrtí s covidem-19. Denní počet zemřelých se tak už jedenáctý den za sebou drží pod stovkou.

  • Počet potvrzených případů nákazy koronavirem celosvětově překonal hranici čtyř milionů. Vyplývá to ze statistiky specializovaného serveru Worldometers, podle kterého v souvislosti s onemocněním covid-19 zemřelo přes 275 tisíc lidí.
  • Obětí rychle přibývá v Brazílii. Za poslední den tam zemřelo 730 lidí, o den dříve země zaznamenala rekordních 751 mrtvých. Nově nakažených je v zemi přes deset a půl tisíce.
  • Institut Roberta Kocha informoval, že takzvané reprodukční číslo, tedy údaj udávající, kolik lidí nakazí jeden infikovaný, vystoupalo v Německu v sobotu nad hranici jedné. Ještě ve středu se přitom pohybovalo na hodnotě 0,65.
  • V Belgii smí nově každá domácnost pozvat na návštěvu maximálně čtyři lidi z jiné domácnosti. Tato skupina osob pak společně vytvoří „koronavorivou bublinu“, která se může vzájemně doma navštěvovat, neměl by ale mezi ně však vstupovat už nikdo jiný. 
  • V Rusku přesáhl počet evidovaných nakažených dvě stě tisíc.
  • Britská vláda hlásí nejnižší denní přírůstek obětí od konce března, nárůst nově nakažených ale nezpomaluje. Karanténní režim v zemi tak zůstává bez zásadních změn.
  • V Itálii zemřelo za poslední den nejméně lidí s koronavirem od 9. března. Počet nově nakažených poprvé od počátku března klesl pod tisíc.

Britská vláda navýšila bilanci obětí o 269 úmrtí na celkových téměř 32 tisíc. Podle jejích údajů jde o nejnižší denní součet od konce března. Statistika známých případů nákazy od soboty stoupla o 3923 pozitivně testovaných lidí, nárůst tedy nezpomaluje. 

Karanténní režim v Británii podle očekávání zůstává bez zásadních změn poté, co premiér Boris Johnson po necelých sedmi týdnech restrikcí oznámil několik očekávaných novinek a vyzval obyvatele, aby „prozatím zůstali ve střehu“. Zaměstnanci továren či stavební dělníci by se podle něj měli začít vracet do práce, zatímco prezenční výuka na školách nebude obnovena dříve než v červnu. 

„Teď není chvíle na to jednoduše omezení tento týden ukončit,“ uvedl Johnson v předem natočeném projevu vysílaném britskými televizními stanicemi. Bylo by prý „šílenstvím“ odčinit dosavadní úspěchy v potlačení epidemie covidu-19 „umožněním druhého vrcholu“. „Místo toho činíme opatrné první kroky v úpravě našich opatření,“ pokračoval ministerský předseda, který sám nemocí prošel.

Britská vláda chce nyní do boje proti covidu-19 nasadit výstražný systém provozovaný novým „Společným střediskem pro biologickou bezpečnost“, který „nám řekne, jak tvrdí musíme být s preventivními opatřeními“. Detaily strategie vláda předloží v pondělí.

Johnson dodal, že vláda nebude váhat s opětovným zpřísněním restrikcí, začne-li se znovu epidemiologická situace zhoršovat. „Máme za sebou prvotní vrchol, ale nebezpečnější často bývá sestup z hory,“ vzkázal. V následujících dnech se přesto některá opatření zmírní, například bude možné se od středy opalovat v parku.

Itálii zemřelo za poslední den 165 nakažených. Je to opět méně než o den dříve, kdy úřady ohlásily 194 nových obětí, a nejméně od 9. března. Počet nově nakažených pak nyní poprvé od počátku března klesl pod tisíc. Celkem jich úřad pro civilní ochranu ohlásil 802, v sobotu to bylo 1083.

Celkem již v Itálii zemřelo více než třicet a půl tisíce lidí s nemocí covid-19. V zemi se dosud nakazilo přes 219 tisíc osob, počet nově nakažených se však v posledních dnech snižuje.

Ve Francii i v neděli pokračoval příznivý vývoj statistik týkajících se epidemie nemoci covid-19. Vláda za den v nemocnicích a domovech důchodců registrovala 70 úmrtí způsobených koronavirem, což je podle ministerstva zdravotnictví nejnižší denní součet od zavedení celostátní karantény. Ta začala 17. března a už v pondělí bude postupně uvolňována.

Belgie zavádí „koronavirové bubliny“

Belgická vláda se rozhodla vyzkoušet originální způsob rozvolňování společenských restrikcí zavedených kvůli koronaviru. Každá domácnost smí nově pozvat na návštěvu maximálně čtyři lidi z jiné domácnosti. Tato skupina osob pak společně vytvoří „koronavorivou bublinu“, která se může vzájemně navštěvovat, neměl by ale mezi ně však vstupovat už nikdo jiný.

Opatření však přidělává vrásky řadě rodin, zejména těm lidem, kteří po rozvodu založili nové rodiny. Nyní se musí rozmyslet, kterou část svých příbuzných upřednostní před jinou, či zda dají například možnost svým dětem po týdnech izolace navštívit kamarády.

Úřady považují setkávání dvou čtyřčlenných skupin za přijatelné, protože u takové velikosti skupin ještě dokážou vysledovat všechny kontakty případně nakažených lidí. Kritici však tvrdí, že podobný způsob setkávání není přirozený a že opatření v podstatě neplní svůj původní účel. Belgie nyní eviduje přes 52,5 tisíce potvrzených nálezů SARS-CoV-2, komplikacím spojeným s covidem-19 tam podlehlo 8656 lidí.

Španělsko zaznamenalo 143 nových úmrtí, což je nejnižší denní počet od 18. března. List El País však upozornil, že místní úřady o víkendech většinou hlásí nižší čísla než ve všední dny, jelikož se na mnoha místech pozastaví administrativní činnost. V zemi již dva měsíce platí přísná restriktivní omezení pohybu a ekonomické aktivity, která se však na více než polovině území začnou v pondělí částečně uvolňovat.

Denní počty zemřelých ve Španělsku setrvale klesají od 2. dubna, kdy země ohlásila smutný rekord 961 úmrtí za den. Celkem už úřady evidují přes 26 a půl tisíce zemřelých, což je třetí nejvyšší počet v Evropě po Itálii a Velké Británii. Počet nakažených v zemi vzrostl o 812 na celkových víc než 224 tisíc.

Vysoká čísla v Brazílii

Brazílie za uplynulý den opět hlásí vysoký počet úmrtí. Zemřelo tam 730 lidí, tedy jen o něco málo méně než předchozí den, kdy země zaznamenala rekordních 751 mrtvých. Nově nakažených je 10 611. Celkový počet obětí v bezmála 210milionové zemi tak přesáhl deset tisíc a celkový počet infikovaných je vyšší než 155 tisíc. Podle expertů ale může být počet nakažených a mrtvých ve skutečnosti až dvacetkrát vyšší.

V Latinské Americe je Brazílie co do počtu obětí i nakažených nejhůře zasaženou zemí, celosvětově je na základě infikovaných na osmém místě, vyplývá ze statistiky specializovaného serveru Worldometers. Nejhůře zasaženou oblastí je jihovýchodní stát Sao Paulo, který eviduje okolo třetiny všech nakažených v zemi. Tamní guvernér v pátek večer místního času oznámil prodloužení karanténních opatření do konce května.

Počet nakažených stoupá i v Mexiku, tamní úřady informovaly o 1938 infikovaných a 193 obětech za poslední den. Podle vládních propočtů by epidemie v zemi měla o tomto víkendu dosáhnout vrcholu. Středoamerický stát s více než 126 miliony obyvatel nyní celkem eviduje 33 460 nakažených, z čehož 3353 zemřelo. Skutečný počet nakažených i mrtvých nicméně může být značně vyšší, i kvůli malému množství testovaných.

Rusko: Celkem přes 200 tisíc nakažených

V Rusku se nákaza prokázala od začátku pandemie už u 209 688 lidí. Za poslední den tam místní laboratoře evidují 11 012 pozitivních testů na SARS-CoV-2, což je dosud druhý nejvyšší zaznamenaný denní počet v zemi. Komplikacím spojeným s nákazou tam podlehlo podle oficiálních údajů dalších 88 lidí, čímž celkový počet obětí v zemi dosáhl 1915.

Rusko je co do počtu potvrzených případů pátou nejvíce zasaženou zemí na světě. Oproti velkým evropským státům hlásí výrazně méně obětí, což je podle místních úřadů tím, že země v posledním týdnu znatelně zvýšila počet prováděných testů, čímž vysvětlují i velké denní přírůstky nakažených z posledních dní. Tempo šíření viru v zemi proto podle nich neodpovídá nárůstu nových případů.

Podle agentury AFP však někteří odborníci v Rusku tuto interpretaci zpochybňují. Vysoký činitel Světové zdravotnické organizace (WHO) Michael Ryan v pátek prohlásil, že „Rusko zřejmě prožívá epidemii se zpožděním“.

Uvolňování v USA a Evropě, nárůst počtu obětí v Brazílii (zdroj: ČT24)

V USA poklesl denní přírůstek obětí

Spojené státy za uplynulý den registrovaly dalších 1568 úmrtí pacientů s covidem-19, méně než předchozí den, vyplývá z dat Univerzity Johnse Hopkinse. Celkový počet obětí v zemi tak vzrostl na 78 746 a nákaza se už potvrdila celkově u více než 1,3 milionu lidí.

Spojené státy pandemie covidu-19 zasáhla co do počtu nakažených i obětí nejtvrději na světě. Země eviduje více než tisíc úmrtí každý den už od 1. března, uvedla agentura AFP. Dosud nejvyšší zaznamenaný počet úmrtí byl v polovině dubna, kdy zemřelo přes 3100 pacientů.

Růst počtu zjištěných nákaz se v New Yorku vrátil do stavu před karanténou, řekl v pátek guvernér Andrew Cuomo. Oznámil 207 nových úmrtí, tedy méně než v sobotu.

Do izolace se uchýlili další členové krizového týmu Bílého domu

Další dva členové krizového týmu Bílého domu zřízeného pro koordinaci boje s pandemií koronaviru se uchýlili do karantény poté, co přišli do kontaktu s nakaženými. Jde o uznávaného epidemiologa Anthonyho Fauciho a šéfa amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Roberta Redfielda. V izolaci je přitom už od pátku další člen týmu Stephen Hahn, šéf amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Bílý dům neuvedl, s kým konkrétně přišli členové krizového týmu do kontaktu. V pátek ovšem vyšel pozitivní test na koronavirus mluvčí amerického viceprezidenta Katie Millerové, která se několikrát účastnila jednání koronavirového štábu.

Všichni členové týmu nyní podstupují každodenní rychlotesty na přítomnost koronaviru, které zatím byly všechny negativní. To samé platí také o Trumpovi samotném i jeho viceprezidentovi Mikovi Pencovi. Bílý dům o nich ve čtvrtek prohlásil, že se těší dobrému zdraví poté, co se přítomnost koronaviru prokázala u jednoho z prezidentových osobních asistentů.

Denní počet obětí v Německu klesá, reprodukční číslo je ale znovu vyšší než jedna

V Německu se přítomnost koronaviru prokázala u dalších 667 lidí, 26 pacientů tam zemřelo. Vyplývá to z údajů Institutu Roberta Kocha (RKI). Denní počet obětí je výrazně nižší než v předchozích dnech, německé úřady však obecně v neděli hlásí nižší čísla než ve všední dny. Země v posledních dnech hlásila vždy přes sto mrtvých za den.

Celkem vyšly v Německu pozitivní testy na koronavirus u víc než 169 tisíc lidí, z nichž přes sedm tisíc zemřelo. Počet zemřelých vůči nakaženým je v Německu několikanásobně nižší než v jiných velkých evropských státech, podle místních úřadů je to způsobeno tím, že lékaři v zemi testují i hodně mladých lidí, u nichž je průběh covidu-19 obecně mírnější. 

RKI rovněž informoval, že takzvané reprodukční číslo, tedy údaj o tom, kolik lidí nakazí jeden infikovaný, vystoupalo v sobotu nad hranici jedné. Ještě ve středu se přitom pohybovalo na hodnotě 0,65. To znamená, že se nyní nákaza v Německu znovu rozšiřuje. RKI opakovaně varuje, že k odeznění pandemie musí reprodukční číslo zůstat pod hranicí jedné.

V Jižní Koreji poslední nákazy souvisí s nočními kluby v Soulu

Vyšší denní nárůst počtu infikovaných hlásí Jižní Korea, přibylo jich 34. Podle jihokorejských médií počet nakažených přesáhl třicet poprvé za poslední měsíc. Celkem Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (KCDC) informovalo o 10 874 nakažených a 256 obětech. 26 z nově nakažených onemocnělo v Jižní Koreji, zbylí přicestovali z ciziny.

Většina případů infekce z posledních dní souvisí s nočními kluby v Soulu. Nejspíš jsou spojeny s 29letým mužem, který minulý víkend navštívil tři z klubů a několik dní poté se u něj potvrdila nákaza. Jihokorejská metropole nechala v reakci na to uzavřít 2100 nočních klubů, barů a diskoték.

Pevninská Čína v neděli informovala o 14 nových případech nákazy. Jde o nejvyšší počet od 28. dubna, o den dříve úřady hlásily pouze jednoho infikovaného. O žádném novém úmrtí úřady neinformovaly. Celkový oficiální počet nakažených v pevninské Číně dosáhl 82 901, z toho 4633 lidí zemřelo.

Dva z nových případů nákazy byly zaznamenány u osob, které přicestovaly ze zahraničí, 11 infikovaných pochází ze severovýchodní provincie Ťi-lin a jeden případ je hlášen ve Wu-chanu, kde jde o první zaznamennaný případ nákazy od 3. dubna.