Na Ukrajině zatkli generála podezřelého ze špionáže pro Rusko

Ukrajinská policie zadržela generála ukrajinské tajné služby SBU, který je podezřelý z výzvědné činnosti ve prospěch Ruska a z přípravy teroristických akcí na Ukrajině. Informaci a videozáběry se zadržením generálmajora Valerije Šajtanova zveřejnila SBU na Facebooku.

Ukrajinská tajná služba tvrdí, že shromáždila přesvědčivé důkazy o tom, že Šajtanov je agentem ruské Federální bezpečnostní služby (FSB).

Šajtanov je obviněn, že předával ruské straně mimo jiné informace o tajných operacích SBU v oblasti Donbasu na východě Ukrajiny a o osobách, které jsou do nich zapojené. Podle tajné služby také plánoval teroristické akce na ukrajinském území, za což měl slíbenou odměnu ve výši 200 tisíc dolarů (v přepočtu 4,9 milionu korun) a ruské občanství.

Podle ukrajinské bezpečnosti býval Šajtanov v minulosti jedním z velitelů centra speciálních operací SBU. Rusové ho prý získali ke spolupráci už v roce 2014.

V kontaktu byl s plukovníkem ruské FSB, jenž pracoval v oddělení kontrarozvědky, které se specializovalo na plánování, organizaci a provádění výzvědných a diverzně-teroristických akcí jak na Ukrajině, tak v jiných státech, napsal list Ukrajinska pravda.