Nezasahujte do příštích voleb, vyzývají Madura i Guaidóa Spojené státy

Americká vláda vyzvala Venezuelu ke kompromisnímu vytvoření společné vlády opozice a stoupenců prezidenta Nicoláse Madura. Ministr zahraničí USA Mike Pompeo na tiskové konferenci vybídl Madura i opozičního vůdce Juana Guaidóa, aby do příštích voleb nezasahovali. Sankce USA budou odvolány, až bude plán realizován a z Venezuely odejdou cizí vojáci, řekl ministr ve zjevné narážce na kubánské armádní poradce. Venezuelská vláda podle agentury DPA americký návrh ostře odmítla.

Juana Guaidóa, který se prohlásil prezidentem a jehož uznávají USA a desítky dalších zemí, bude Washington dál podporovat. Může kandidovat i v příštích prezidentských volbách, řekl Pompeo. Maduro naproti tomu „musí odejít“ a nikdy Venezuele vládnout nebude, konstatoval americký ministr zahraničí.

Podle agentury AP je americký návrh, nazvaný Demokratický rámec pro Venezuelu, smířlivější, než dosavadní představy o řešení vnitropolitické krize v zemi. Jeho cílem má být vytvoření předpokladů pro spravedlivé parlamentní volby, které by se podle Pompea měly stejně jako volby prezidentské uskutečnit za šest až dvanáct měsíců. Do té doby by zemi řídila pětičlenná „státní rada“, jejímiž členy by byli stoupenci socialistické Madurovy vlády i opoziční poslanci, nikoli ale sám Maduro nebo Guaidó.

„Venezuelská vláda nepřijímá a nikdy ani nepřijme žádné poručenství zahraniční vlády,“ reagoval na americkou výzvu venezuelský ministr zahraničí Jorge Arreaza.

Ještě před týdnem Washington obviňoval Madura a další venezuelské činitele z „narkoterorismu“ a za informace k prezidentově dopadení nabídl 15 milionů dolarů (371 milionů korun). Američané Madura viní z konspirace s kolumbijskými rebely s cílem zaplavit USA kokainem.

Podle BBC není americký plán mírovou nabídkou Madurovi, ale spíš poselstvím jeho stoupencům a armádě, která ze Madurem stojí. Washington jim naznačuje, že politická krize v jejich zemi může skončit, pokud se proti Madurovi postaví.

USA byly dosud neoblomnými stoupenci Guaidóa, který loni označil Madura za uzurpátora a postavil se do čela státu jako právoplatný prezident. Spojené státy přerušily s venezuelským režimem diplomatické styky, zamezily venezuelskému zboží přístup na americký trh a vyhlásily proti Venezuele ropné embargo.