Slovenská vláda odebrala Ficovi ochranku, neměl na ni nárok

Slovenský ministr vnitra Roman Mikulec odebral ochranku bývalému premiérovi a současnému předsedovi strany Smer-SD Robertu Ficovi. Informoval o tom internetový portál aktuality.sk, který připomněl, že bývalá vláda Smeru ochranku Ficovi ponechala i po odchodu z postu předsedy vlády, ačkoli na ni ze zákona už neměl právo.

„Fico od dnešní půlnoci ztratil nárok na bezdůvodně přidělovanou ochranku. Zbytečné plýtvání stovek tisíc a papalášství skončilo,“ uvedl k tomu současný premiér Igor Matovič.

Expremiér Fico měl ochranku od roku 2006. Předloni v březnu, kdy po vraždě investigativního novináře Jána Kuciaka z vládní funkce odstoupil, mu ji ponechala ministryně vnitra Denisa Saková. O důvodech, proč to udělala, nechtěla mluvit, protože podle ní šlo o věc podléhající utajení.

Fico loni v květnu řekl, že existuje „vícero důvodů“, proč by měl mít dále ochranku. „Možná byste byli rádi, kdyby mě někdo zabil,“ reagoval na otázku novinářů, proč ho stále střeží lidé z Úřadu pro ochranu ústavních činitelů a diplomatických misí.

Fico byl nejdéle sloužícím premiérem za dobu existence samostatného Slovenska. V čele vlády stál v letech 2006 až 2010 a pak v období 2012 až 2018. Po nedávných parlamentních volbách, po nichž jeho Smer odešel do opozice, se stal řadovým poslancem.