Zklamaní běženci opouštějí řeckou hranici. Turci mají obavy z jejich shromažďování kvůli koronaviru

Události: Napětí na řecko-turecké hranici i kvůli koronaviru polevuje (zdroj: ČT24)

Napětí na turecko-řecké hranici opadá. Po Aténách ji znovu uzavřela i Ankara, která se před měsícem snažila otevřít migrantům cestu do Evropy. Poslední běženci se nyní vracejí do tureckého vnitrozemí. Kromě ojedinělých incidentů se slzným plynem nedochází k novým střetům. Jako falešné se ukázaly taky zprávy o tureckých armádních odstřelovačích a mrtvých řeckých pohraničnících.

Řecká strana uvádí, že na hranici se teď nacházejí zhruba dva tisíce lidí. Před měsícem odjížděli z tureckého vnitrozemí s vidinou azylu v Evropě. Teď se vracejí bez iluzí a bez prostředků.

„Turecké úřady kvůli koronaviru brání shlukování lidí a tlačí na to, aby migranti hranice opustili,“ uvedl jeden ze syrských běženců Mohammad.

Řecké úřady ho spolu s rodinou stejně jako další běžence po překonání hranic násilím deportovaly zpět. Jeho dcera při tom utrpěla zlomeninu ruky a rány utrpěl i Mohammadův jmenovec z Tuniska. „Nemám žádný plán. Nemám nic – peníze, pas, telefon, oblečení. Tohle mi dali tady,“ podotkl migrant s poukazem na svůj současný oděv.

Přechodný azyl migrantům navrátivším se od hranic poskytuje třeba opuštěný restaurant v areálu istanbulského autobusového terminálu. Co bude následovat, teď netuší ani ti, kteří odjíždějí, ani ti, kteří zůstávají. „Mnozí mi odpovídali, že je tam čeká víc peněz a lepší život. Výsledek? Většina z nich je zpět,“ upozornil majitel čistírny uvnitř terminálu Isa Kapçak.

Někteří by se rádi uchytili přímo v turecké metropoli. „Chceme zůstat v Istanbulu, najít někoho, kdo nám pomůže sehnat bydlení a práci,“ konstatoval syrský uprchlík Omar. Sám se však vrátil do jiného Turecka.

Zemí se totiž šíří koronavirus a obavy z dopadů epidemie na tamní hospodářství. Sehnat práci tak může být ještě těžší než dříve.

Zpravodaj ČT Černohorský: Zafungoval i nekompromisní přístup řeckých úřadů (zdroj: ČT24)

„Turecko chtělo získat (otevřením hranic) podporu Evropy ohledně politiky v syrském Idlibu a balík peněz od EU na podporu asi čtyř milionů migrantů nacházejících se v Turecku, otázka teď je, jak to ovlivní situaci nejen v Evropě a Turecku, ale i v zemích, odkud migranti přicházejí,“ komentoval boj s koronavirem v oblasti zpravodaj ČT Václav Černohorský.

Epidemie podle něj úplně přehlušila agendu na řecko-turecké hranici. Zpravodaj také poznamenal, že nemoci se obávají i samotní běženci. „Udržovat sociální odstup je pro ně komplikované,“ upozornil.