Mimořádná razie na Slovensku. Policie obvinila 13 soudců i Kočnera

Mimořádná policejní operace na Slovensku (zdroj: ČT24)

Slovenská policie oznámila po rozsáhlé razii zadržení a obvinění 13 soudců, jedné bývalé soudkyně, advokátky, správkyně konkurzní podstaty a dvou dalších lidí. Čelí obvinění z korupce, maření spravedlnosti a z trestného činu zasahování do nezávislosti soudu. Obviněn byl i podnikatel Marián Kočner, a to z korupce, potvrdil jeho advokát.

Kriminalisté si přišli mimo jiné pro bývalou náměstkyni na ministerstvu spravedlnosti Moniku Jankovskou, pro soudkyně Denisu Cvikovou a Zuzanu Maruniakovou a sestru Jankovské Andreu Haitovou.

Zadržena byla i místopředsedkyně slovenského nejvyššího soudu Jarmila Urbancová, která zmíněný soud řídí od loňského podzimu kvůli tomu, že tato nejvyšší soudní instance v zemi nemá svého předsedu.

Televize Markíza zmiňuje rovněž bývalého předsedu okresního soudu v bratislavské Petržalce Dušana Srogončíka. Právě tento soud rozhodoval v kauze Kočnerových směnek vůči televizi Markíza.

Všichni zadržení byli převezeni k výslechu do sídla Národní kriminální agentury (NAKA) v Nitře. V neprůstřelné vestě a v doprovodu ozbrojenců tam byl převezen i Kočner. Jeho advokát později médiím potvrdil, že Kočner byl obviněn z uplácení soudců a odmítl vypovídat.

Po výslechu začali policisté soudce postupně převážet do věznic v okolí Košic na východním Slovensku, kde sídlí ústavní soud, píše Sme. Právě ústavní soud musí podle ústavy nejprve dát souhlas k uvalení vazby na soudce, a to na podnět generálního prokurátora. O samotném návrhu na vazební stíhání soudců by pak rozhodoval jiný soud.

Kočnerův mobil jako vodítko

Podle informací listu Sme není mezi zadrženými bývalý místopředseda okresního soudu Bratislava I Vladimír Sklenka, který s policií spolupracuje. Sklenka si s Kočnerem vyměnil na devět tisíc zpráv, ve kterých se zmiňují i úplatky.

Podle Aktualit.sk byli pro Kočnera klíčoví právě Sklenka a Jankovská. Threema naznačuje, že tito dva Kočnerovi pomáhali při koordinaci dalších soudců.

Bezprecedentní zásah

V novodobé historii Slovenska jde o první akci svého druhu proti soudcům v takovém rozsahu. Loni policie několika představitelům slovenské justice zabavila kvůli jejich kontaktům s Kočnerem mobilní telefony. Následně bylo několik soudců postaveno mimo službu.

Policejní razii pod názvem „Bouře“ uvítal dosluhující premiér a místopředseda vládních sociálních demokratů (Smer-SD) Peter Pellegrini, jehož strana po únorových volbách míří do opozice. „Je to další z kroků, jak se vrátit ke zvýšení důvěryhodnosti soudního systému. Po nástupu do funkce předsedy vlády jsem řekl, že nikdo nebude chráněnou zvěří,“ řekl Pellegrini. Právě Jankovská byla ještě v roce 2016 zvolena poslankyní parlamentu na kandidátní listině Smeru-SD.

- Kočnerovo jméno figuruje v několika kontroverzních kauzách. Kvůli případu falšování směnek je nyní ve vazbě. V listopadu 2018 podruhé neúspěšně požádal o propuštění. Podle nepotvrzených informací slovenských médií nabízel kauci jeden milion eur (více než 25 milionů Kč).

- Soud v této kauze začal loni v červenci, v září Kočner u soudu odmítl obžalobu. Slovenští vyšetřovatelé jej poté obvinili z pokusu o maření spravedlnosti kvůli tomu, že v roce 2018 z vězení posílal motáky v souvislosti s tímto případem.

- V prosinci 2018 napsal Denník N, že při domovních prohlídkách se u Kočnera našly nahrávky týkající se úplatkářského skandálu Gorila. Tato aféra vypukla na konci roku 2011, kdy na internet unikly dokumenty s názvem Gorila, které popisují uplácení vysoce postavených úředníků a politiků na Slovensku v letech 2005 a 2006 za vlády premiéra Mikuláše Dzurindy finanční skupinou Penta. Ta za to podle tisku získala vliv na privatizaci a na chod některých podniků; Penta podobná tvrzení odmítá.

- Kočner byl také loni v březnu obviněn z objednání vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně v únoru 2018. Proces v tomto případu začal letos 13. ledna a Kočner vinu popírá. Kuciak často psal o kontroverzních kauzách, ve kterých figurovalo Kočnerovo jméno. Podnikatel novináři podle slovenských médií vyhrožoval, Kuciak kvůli tomu na něj podal trestní oznámení.

- Do povědomí veřejnosti se Kočner dostal v roce 1998 po neúspěšném pokusu o převzetí televize Markíza za pomoci pracovníků Kočnerovy bezpečnostní služby Gamatex krátce před parlamentními volbami. Kočner tehdy vedl spor s generálním ředitelem stanice Ruskem o jednapadesátiprocentní podíl v televizi a se svým partnerem Štefanem Aghou vzápětí dali Ruskovi a třem jeho spolupracovníkům výpověď. Za Ruska se tehdy postavili jeho redaktoři a tisíce demonstrantů před budovou televize. Spor skončil až v roce 2000, kdy Markíza koupila firmu Gamatex.

- V roce 1996 byl Kočner společně se synem prezidenta Michala Kováče obviněn z účasti na finančním podvodu vůči firmě Technopol za 2,3 milionu dolarů. Od prezidenta Kováče nakonec dostal milost. Případ pak ještě řešil soud v Německu, který ale v roce 2000 stíhání zastavil. Kočnerovo jméno figuruje i v dalších kauzách, například Privatbanky ze skupiny Penta, která dostala pokutu 55 000 eur za to, že úřadům neohlásila podezřelé finanční transakce svých klientů.

- Podle slovenských médií Kočner (narozen 17. května 1963) vystudoval žurnalistiku na Filozofické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě, kde byl Pavol Rusko jeho spolužákem. Tři roky pracoval ve slovenské televizi a později si založil firmu na výškové práce. V roce 2006 kandidoval na primátora Bratislavy, ve volbách skončil na třetím místě.

Marian Kočner
Zdroj: ČT24