Demokraté Amy Klobucharová a Pete Buttigieg končí v boji o Bílý dům. Podpoří Bidena

Ze souboje o demokratickou nominaci pro americké prezidentské volby odstoupila Amy Klobucharová. Už dříve během pondělí oznámil konec v boji o Bílý dům i její demokratický soupeř Pete Buttigieg. Oba se chystají podpořit Joea Bidena.

Klobucharová se poměrně překvapivě držela v bojích o nominaci déle než někteří známější demokraté s většími prostředky na kampaň. Povedlo se jí to zejména kvůli dobrému výsledku ve státě New Hampshire, kde se umístila třetí. Tento úspěch se jí však nepodařilo přetvořit v širší hnutí a v dalších dvou kláních podobně dobré umístění nezaznamenala.

Devětapadesátiletá senátorka za stát Minnesota se také chystá oznámit, že podpoří bývalého viceprezidenta Joea Bidena. S odkazem na vyjádření její kampaně to píše agentura Reuters.

Buttigieg zaujal těsným vítězstvím v Iowě

Klobucharová je už třetí kandidátkou, která z nominačních soubojů odstoupila za poslední tři dny. V sobotu svoje snahy o Bílý dům ukončil miliardář Tom Steyer, v neděli jej následoval bývalý starosta města South Bend v Indianě Pete Buttigieg, který zaznamenal v několika kláních velice dobré výsledky. 

Buttigieg zaujal především zkraje demokratických primárek těsným vítězstvím v Iowě, kde porazil dosavadního favorita Bernieho Sanderse. Sčítání hlasů provázely komplikace, Buttigieg nakonec Sanderse porazil o pouhou desetinu procenta. 

Ve své řeči před příznivci ve městě South Bend v Indianě, kde dříve zastával funkci starosty, zdůraznil nejmladší uchazeč o Oválnou pracovnu úspěchy, kterých se jeho kampani podařilo dosáhnout, a také hodnoty, které se snažil prosazovat.

„Musíme si v této fázi klání přiznat, že nejlepším způsobem, jak zachovat víru v naše cíle a ideály, je odstoupit a pomoci sjednotit naši stranu a náš národ. Takže jsem dnes učinil obtížné rozhodnutí a zastavil svou kampaň,“ prohlásil osmatřicetiletý Buttigieg s tím, že udělá „vše, co je v jeho moci“, aby zajistil, že příštím americkým prezidentem se stane kandidát demokratů. Jeho kampaň oznámila, že se chystá rovněž podpořit Bidena.

Buttigieg nedosáhl v posledním hlasování v Jižní Karolíně podpory ani deset procent, stejně jako Klobucharová a senátorka Elizabeth Warrenová, o níž se dříve mluvilo jako o jedné z favoritek primárek. Po odstoupení Klobucharové a Buttigiege se o demokratickou nominaci bude ucházet už jen šest kandidátů. Původně jich bylo přes dvacet.