Řecko za den zastavilo na hranicích 10 tisíc lidí. Turecko je podle Atén ponouká

Řecko od soboty zamezilo tomu, aby hranici z Turecka překročilo téměř 10 tisíc lidí plánujících požádat v EU o azyl. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na vládní zdroj. Na řecké ostrovy v Egejském moři – Lesbos, Chios a Samos – doplulo ráno přes pět set běženců, napsala agentura Reuters s odvoláním na představitele policie. Obyvatelé Lesbu některým brání ve vylodění. Eurokomisař Margaritis Schinas požaduje krizovou schůzku ministrů vnitra.

Skupiny lidí se k hranici Turecka s Evropskou unií vydaly v reakci na čtvrteční konstatování vysoce postaveného tureckého činitele, že Ankara už jim nebude bránit v tom, aby hranice přešli. To v sobotu zopakoval i prezident Recep Tayyip Erdogan.

Podle odhadů Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) ze sobotního večera k pozemní hranici Turecka a Řecka dorazilo kolem 13 tisíc lidí. V neděli u hranice přibyly nejméně dva tisíce dalších, napsala agentura AFP.

Od 6:00 (5:00 SEČ) v sobotu do stejné hodiny v neděli ráno „bylo zabráněno 9972 nezákonným překročením hranice v oblasti Evros“, uvedly řecké úřady v tiskové zprávě.

Na ostrov Lesbos doplulo ráno na sedmi člunech přes tři sta lidí, dalších zhruba sto padesát se dostalo na Samos. Podle policie se k řeckým ostrovům v Egejském moři za 24 hodin dostalo přes pět set migrantů. Několik řeckých serverů přineslo záběry z Lesbu, kde se místní obyvatelé shromáždili na pobřeží a bránili lidem ze člunů ve vylodění.

Atény posilují 200 kilometrů dlouhou pozemní hranici s Tureckem. „Pevně bráníme hranici Řecka a Evropy,“ řekl v rozhovoru s televizí Skai ministr obrany Alkiviadis Stefanis. Turecko migranty k přechodu hranic podle Řecka ponouká. „Nejenže jim (v přechodu) nebrání, ale dokonce jim v tom pomáhá,“ konstatoval Stefanis.

V Turecku se nachází asi tři miliony převážně Syřanů, které z domova vyhnala tamní válka, diktatura Bašára Asada nebo skupiny militantních islamistů ovládající některé oblasti.

Trest za nezákonný vstup do země poprvé od roku 2014

V noci bylo zatčeno 73 lidí, kteří se pokusili hranici překonat nelegálně. V sobotu bylo ze stejného důvodu zadrženo 66 Afghánců, z nichž 17 bylo odsouzeno ke třem a půl roku vězení za nezákonný vstup do země. Naposledy byl takto nějaký běženec odsouzen v roce 2014.

Turecký ministr vnitra Süleyman Soylu v neděli na Twitteru napsal, že do 10:00 místního času (9:00 SEČ) překročilo hranici z turecké provincie Edirne, která hraničí s Řeckem a Bulharskem, 76 358 lidí. Ani Sofie, ani Atény však tento údaj nepotvrdily.

„Včera v noci jsem kontaktoval chorvatské předsednictví EU a vicepremiéra Davora Božinoviče, abych požádal o mimořádnou schůzku ministrů vnitra,“ oznámil eurokomisař Margaritis Schinas. Dodal, že o situaci jedná také s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Ta sdělila, že prioritou je, aby Řecko a sousední Bulharsko měly plnou podporu Unie.

Šéf evropských lidovců v Evropském parlamentu Manfred Weber podle agentury DPA kritizoval unijní státy, že v uprchlické politice selhaly a opět nechaly Řecko na holičkách.

Evropa zažila v roce 2015 zvýšený počet příchodu lidí převážně z Blízkého východu, asi 860 tisíc jich přešlo přes Řecko. Situaci tam pomohla zmírnit dohoda EU s Tureckem. Ankara zpřísnila hraniční kontroly výměnou za finanční pomoc, příslib bezvízového styku pro Turky a obnovení jednání o vstupu Turecka do EU. Bezvízový styk zatím zaveden nebyl a ani vstupní jednání nepokročila.