Francouzský expremiér před soudem. V „Penelopegate“ mu hrozí deset let vězení

Události: Francouzskému expremiérovi hrozí deset let vězení (zdroj: ČT24)

V Paříži začal soud s bývalým francouzským premiérem a prezidentským kandidátem Francoisem Fillonem a jeho manželkou Penelope. Fillon je obviněn ze zpronevěry veřejných peněz, jeho manželka z napomáhání ke zpronevěře. Oba vinu odmítají. Pokud bude usvědčen, hrozí mu podle BBC až deset let vězení. Rozsudek se očekává v půlce března.

Soud v pondělí odpoledne hned po formálním zahájení proces v ostře sledované kauze bývalého premiéra a jeho manželky odročil. Vyhověl tak žádosti advokátů, kteří chtěli vyjádřit solidaritu s právními zástupci stávkujícími proti chystané vládní důchodové reformě. Proces by měl pokračovat ve středu.

Bývalý premiér kandidoval v roce 2017 na francouzského prezidenta. Ačkoli byl konzervativní politik dlouho favoritem, vypadl nakonec už v prvním kole hlasování. Podle analytiků jeho neúspěch souvisel právě s aférou kolem fiktivního zaměstnávání jeho manželky, nazývanou Penelopegate.

Penelope Fillonová léta pracovala v dolní komoře francouzského parlamentu pro svého muže a následně pro poslance Marka Joulauda jako asistentka. Podle obžaloby ale ve skutečnosti žádnou práci nevykonávala. Fillonovi i Joulaud, který rovněž usedl na lavici obžalovaných, to odmítají.

Pokud by soud dospěl k názoru, že zaměstnání Fillonové bylo skutečně jen fiktivní, hrozí obžalovaným trest až deset let vězení, vysoké pokuty a ztráta práva kandidovat do politických funkcí.

Francois a Penelope Fillonovi přichází k soudu
Zdroj: Reuters/Charles Platiau

Penelopegate změnila zvyklosti v zemi

Zaměstnávání rodinných příslušníků jako asistentů bylo ve Francii sice kritizovanou, ovšem legální praxí. Ve Fillonově případu vyšetřovatelé nicméně došli k závěru, že šlo o zpronevěru, protože Fillonová žádnou práci neodvedla. V reakci na kauzu bylo zaměstnávání rodinných příslušníků v parlamentu zakázáno. 

Vyšetřování manželů Fillonových odstartovaly v roce 2017 informace zveřejněné v týdeníku Le Canard enchaîné. Skandál ovlivnil předvolební kampaň před prezidentskými volbami, v nichž se Fillon ucházel o křeslo hlavy státu jako kandidát umírněné pravice. Nakonec ale vypadl už v prvním kole, když skončil třetí za pozdějším vítězem Emmanuelem Macronem a vůdkyní krajní pravice Marine Le Penovou.

Fillon vždy tvrdil, že kauza kolem zaměstnávání jeho manželky je „spiknutím levicových sil“. 

  • V letech 2007 až 2012 vedl celkem tři vlády. Předtím byl poradcem Nicolase Sarkozyho, kterému pomáhal na cestě do prezidentského úřadu.
  • V roce 1972 vystudoval filozofii, v roce 1976 veřejné právo na univerzitě v Le Mans a ve studiu pokračoval i na Pařížské univerzitě Reného Descarta. Má diplom z práva a z politických věd.
  • Je členem hlavní opoziční strany Republikáni (LR, dříve Svaz pro lidové hnutí, UMP). V politice začínal v polovině 70. let, v roce 1983 se stal starostou města Sablé-sur-Sarthe v západní Francii a byl jím až do roku 2001. V roce 1981 byl poprvé zvolen do parlamentu.
  • V roce 2002 se stal ministrem práce a sociálních věcí ve vládě Jeana-Pierra Raffarina; zasloužil se o prosazení reformy penzijního systému a zmírnil také dopady kratšího pracovního týdne zvýšením prostoru pro přesčasy.
  • V roce 2004 se stal opět ministrem pro vysoké školství a výzkum, v následujícím roce však po nástupu Dominiqua Villepina do funkce premiéra o vládní křeslo přišel. Poté se stal poradcem Nicolase Sarkozyho a ve stejném roce byl také zvolen do Senátu.
  • Neskrývá fascinaci politikou Margaret Thatcherové, nepodporuje sňatky homosexuálů, opakovaně hájil kroky Ruska v Sýrii.
  • Kvůli flegmatické povaze si podle médií vysloužil přezdívku Droopy podle psa z animovaného seriálu studia MGM.
  • Je ženatý od roku 1980, s manželkou Pénélopou mají pět dětí. Ve volném čase čte Chateaubrianda, je náruživým vyznavačem alpinismu a kondičního běhu. Od právnické praxe často utíkal k automobilovému závodění, už od dětství pravidelně navštěvoval 24hodinový závod v Le Mans. Sám o mnoho let později usedal za volant a závodil v soutěžích veteránů.
  • Zdroj: ČTK