„Nejsme jako Čína.“ Tchaj-wan se chce zbavit nálepky země postižené koronavirem

Horizont: Tchaj-wan se snaží přesvědčit, že není ohniskem koronaviru (zdroj: ČT24)

Tchajwanská vláda se snaží přesvědčit zbytek světa, že – na rozdíl od pevninské Číny – není ohniskem nového koronaviru. Světová zdravotnická organizace (WHO) totiž ostrov prohlásila za nebezpečné území také. Zatímco Tchaj-wan zatím ohlásil 22 potvrzených případů a jednu oběť, na čínské pevnině je už nakažených přes 70 tisíc lidí.

Tchaj-wan, který od pevninské Číny dělí sto kilometrů vody, se snaží šíření nákazy zabránit. Tamní ulice prořídly, přibylo roušek i stanovišť s teploměry.

Světová zdravotnická organizace nicméně ustoupila tlaku Pekingu a na Tchaj-wan se dívá jako na čínskou provincii. Z toho důvodu mu formálně patří i souhrnné hodnocení „velmi vysoké riziko“.

Ostrova se tak dotkla některá preventivní opatření ze strany jiných států. Návštěvníky s tchajwanským razítkem v pasu posílá pryč například Mongolsko či Salvador. Dříve cestující z Tchaj-wanu nepouštěly do země ani Filipíny, ty už ale od tohoto opatření ustoupily.  

„Je důležité, aby WHO tuto chybu napravila a přestala k Tchaj-wanu přistupovat jako k součásti Čínské lidové republiky. Tchajwanský zdravotnický systém je už dva roky po sobě označován za nejlepší na světě,“ řekl zástupce Tchaj-wanu v Česku Liang-Ruey Ke.

Vstup Tchaj-wanu do OSN Peking blokuje

Snahu Tchaj-wanu stát se součástí Organizace spojených národů (OSN) ale Peking vytrvale blokuje. Ostrov s vlastní demokratickou vládou i zdravotnickým systémem, ale bez uznání většiny světa, je podle Číny i v otázce zdraví dostatečně zastoupený jí samotnou.

„Hladká komunikace o infekčních chorobách mezi oběma břehy průlivu zajistila účinnou prevenci a umožnila kontrolu šíření nemoci přes průliv. Komunikační kanály mezi Tchaj-wanem a WHO blokované nejsou,“ argumentuje čínský velvyslanec při OSN Li Sung.

Tchaj-wan zrušil drtivou většinu spojů z pevninské Číny. Na jeho vlastní vlajkovou aerolinku však zároveň dopadl zákaz čínských letů – prozatím do Itálie.

Přímé spojení s Čínou zakázala kvůli viru také česká vláda. I bez něj nicméně měly lety do Pekingu nebo Šanghaje brzy skončit. Stále hlasitěji se naopak mluvilo právě o zavedení linky z  Prahy do tchajwanské metropole Tchaj-peje. 

Konkrétní úvahy o jejím vzniku nemoc nenarušila. „Až epidemie nákazy koronavirem zpomalí a nemoc zmizí, rozhodně budeme pokračovat v dialogu,“ uvedl Liang-Ruey Ke.