Saúdskoarabský korunní princ se zřejmě naboural do mobilu miliardáře Bezose, tvrdí experti OSN

Horizont ČT24: Saúdskoarabský kybernetický útok na Bezose? (zdroj: ČT24)

Saúdskoarabský korunní princ Mohamed bin Salmán čelí podezření ze strany expertů OSN, že se podílel na kybernetickém útoku proti Jeffu Bezosovi. Podle předběžných závěrů vyšetřování dostal miliardář od prince zprávu se škodlivým softwarem, který umožnil se do Bezosova mobilu nabourat. Kauza může mít spojitost s vraždou novináře Džamála Chášakdžího, který psal do Bezosem vlastněného listu The Washington Post kritické články o saúdskoarabské vládnoucí rodině.

Bezos si loni najal tým, aby zjistil, kdo a jak mu vysával data z mobilu. Podle expertů doplatil miliardář na kontakty s Rijádem. „(Mobil) byl zřejmě napaden skrz video poslané na WhatsApp z účtu, který vlastnil saúdskoarabský korunní princ,“ oznámila Agnes Callamardová, zvláštní vyšetřovatelka OSN.

Bezos i bin Salmán mají společný zájem. Miliardář hledá místa pro investice a saúdskoarabský princ je nabízí. Když se předloni v dubnu potkali, vyměnili si čísla. Měsíc nato přišlo Bezosovi zašifrované video. Podle britského listu The Guardian pocházelo právě z účtu prince.

„Data z Bezosova iPhonu odhalila zvýšení neoprávněného odlivu dat o 29 156 procent,“ uvádí zpráva expertního týmu najatého Bezosem.

Bezos by si toho možná nevšiml, kdyby o několik měsíců později neodhalil americký deník National Enquirer jeho vztah s novinářkou Lauren Sanchezovou. List zveřejnil SMS zprávy a Bezose prý vydíral i citlivými fotkami.

Rijád vinu odmítá, Bezos připomíná Chášakdžího

Saúdskoarabský režim ale odmítá, že by bulváru sám nabídl munici. „Absurdní je podle mě správné slovo. Možnost, že by korunní princ napadl telefon Jeffa Bezose, je naprostou hloupá,“ tvrdí Fajsál bin Farhan al Saúd z ministerstva zahraničí Saúdské Arábie.

Bezos zatím odpověděl fotkou z pohřbu novináře Chášakdžího a jediným slovem: Džamál. Zabitý reportér kritizoval Rijád, a to právě v Bezosově listu The Washington Post, a i jemu podle vyšetřovatelů někdo napíchl telefon. Odpovědnost za vrahy Chášakdžího připustil princ bin Salmán teprve v září. Odmítá ale, že by likvidaci novináře přímo nařídil.