Jedenáctimilionový Wu-chan, odkud se šíří nový koronavirus, se odřízne od světa

Události: Koronavirus v Číně (zdroj: ČT24)

Z čínského Wu-chanu, kde byla poprvé zaznamenaná nákaza novým typem koronaviru, od čtvrtka nebude možné dostat se autobusem, vlakem, ani letecky. Lidé nemají město opouštět. Kvůli rychlému šíření nákazy mimořádně zasedla Světová zdravotnická organizace (WHO). Počet potvrzených případů nákazy stoupl v Číně na 544, první případy infekce hlásí i Hongkong a Macao. Epidemie plicního onemocnění způsobeného virem si vyžádala už 17 životů.

Většina případů onemocnění pochází z provincie Chu-pej, v níž se nachází jedenáctimilionové město Wu-chan, kde byla nákaza zaznamenána poprvé. Z této provincie pochází také všech 17 dosavadních zemřelých.

„Situace ve Wu-chanu je podle všeho velmi vážná. Čínské úřady vypouštějí informace postupně a je velmi pravděpodobné, že ještě neznáme celý rozsah,“ uvedla během dne zpravodajka ČT v Asii Barbora Šámalová.

Vláda provincie Chu-pej později oznámila, že od čtvrtečních 10 hodin místního času bude ve městě a směrem z Wu-chanu přerušena veřejná doprava. Týkat se to bude autobusů, metra i trajektů. Dočasně přerušeny budou veškeré letecké i železniční spoje směrem z města. Opatření má snížit riziko šíření viru. Vláda žádá obyvatele, aby město neopouštěli, dokud nepominou stávající zvláštní okolnosti. 

Kvůli šíření doposud málo prozkoumaného viru tam byly zrušeny slavnostní akce plánované k lunárnímu Novému roku. Zrušena byla také veškerá místní divadelní představení i jiná umělecká vystoupení, uzavřené je i muzeum. Wuchanská vláda oznámila sérii přísnějších opatření poté, co se stala terčem kritiky kvůli pořádání veřejné hostiny, které se o víkendu účastnilo 40 tisíc rodin. 

Infikovaných přibývá

Ještě během úterý se počet případů nakažených v Číně odhadoval na zhruba 300, v noci na středu našeho času čínská národní zdravotnická komise uvedla, že registruje již 440 infikovaných. Později Lidový deník, který vydává vládnoucí komunistická strana, tento údaj zvýšil na 473 a China Daily nakonec na 544. Agentura DPA s odkazem na státní televizi uvedla, že plicní onemocnění způsobené virem se zatím rozšířilo do 14 provincií země.  

Národní zdravotnická komise uvedla, že virus se přizpůsobuje a mutuje, což ztěžuje snahy úřadů šíření epidemie bránit. Čína dále přijala opatření, která mají lépe ochránit před nákazou lékařský personál a také zlepšit léčebné metody při onemocnění virem. 

Nový virus se objevil v době, kdy se Čína připravuje na oslavy příchodu nového lunárního roku. V době volna, které letos připadá na 24. až 31. ledna, se tak po celé zemi budou přesouvat stovky milionů lidí, čímž podle expertů prudce roste nebezpečí dalšího šíření nákazy.

Nový koronavirus se šíří Čínou. Vláda zavádí preventivní opatření (zdroj: EBU)

Na letišti v USA zachytili nemocného z Wu-chanu, Heathrow oddělí cestující

Ve středu nahlásily první případy infekce Hongkong a Macao, které jsou zvláštními správními oblastmi Číny. Kromě Číny se přítomnost viru potvrdila ve čtyřech případech v Thajsku a po jednom v USA, Japonsku, Jižní Koreji a na Tchaj-wanu. Jedná se přitom o lidi, kteří předtím byli ve Wu-chanu. Jeden podezřelý případ prověřují v Mexiku.

Srbský ministr zdravotnictví Zlatibor Lončar oznámil, že cestující přistávající na bělehradském mezinárodním letišti Nikoly Tesly budou kvůli koronaviru podrobeni prohlídce pomocí termokamery. V zemi žijí a pracují tisícovky Číňanů a loni ji navštívilo více než sto tisíc čínských turistů.

WHO na krizové schůzce rozhodovala, zda vydá celosvětově závazná pravidla zacílená na zamezení dalšího šíření nákazy, včetně vyhlašování karantény, uzavírání hranic nebo omezení mezinárodního cestovního ruchu. Zatím ale žádná opatření nepřijala a zasedne kvůli tomu ještě jednou.

Britský ministr dopravy Grant Shapps už oznámil, že londýnské letiště Heathrow zavede oddělené prostory pro pasažéry cestující z oblastí postižených koronavirem. Londýn má s Wu-chanem přímé spojení.

Zdravotníci varují před obzvláště nakažlivými pacienty, kteří by mohli šíření viru dále urychlovat. Případy takzvaných super-přenašečů se vyskytly během epidemie SARS (z anglického Severe Acute Respiratory Syndrome, česky těžký akutní respirační syndrom), který v letech 2002 až 2003 postihl jižní Čínu a vyžádal si v několika zemích a oblastech přes sedm set obětí.

Kontroly cestujících na nádraží ve Wu-chanu
Zdroj: Reuters

Do KLDR nesmí turisté

Severní Korea se v reakci na sílící epidemii rozhodla uzavřít hranice pro zahraniční turisty. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na vyjádření několika cestovních kanceláří, které zprostředkovávají zájezdy do KLDR. Většina turistů přijíždějících do politicky izolované Severní Koreje jsou Číňané. Také ostatní cizinci převážně cestují do KLDR přes Čínu, která je nejbližším spojencem severokorejského režimu.

„KLDR dočasně zakáže vstup všem zahraničním turistům. Opatření potrvá do té doby, než bude Severní Korea přesvědčena, že je koronavirus pod kontrolou,“ řekl agentuře Reuters Rowan Beard z kanceláře Young Pioneer Tours specializující se na zájezdy do KLDR. Simon Cockerell, který pracuje pro cestovní agenturu Koryo Tours, prohlásil, že jeho firma dostala obdobnou zprávu. Rozsah opatření ale zatím není jasný.

Šéf cestovní kanceláře INDPRK, která sídlí v čínském pohraničním městě Tan-tung, agentuře Reuters sdělil, že severokorejská strana ho v úterý ústně informovala o chystaném zákazu vstupu turistů přijíždějících z Číny. Zákaz potrvá, dokud nebude proti koronaviru vyvinuta vakcína, řekl vedoucí agentury INDPRK Čcha Jong-hjong. Podle něj ale Severní Korea tak dlouho zákaz uplatňovat nebude. 

Turistický průmysl je jedním z posledních mála odvětví, která nepodléhají sankcím, jež na Severní Koreu uvalilo mezinárodní společenství kvůli jejímu jadernému a raketovému zbrojnímu programu. Návštěvy turistů ze zahraničí jsou tak pro chudou KLDR vítaným zdrojem zahraniční měny.