Vietnamská válka dál zabíjí. Statisíce amerických bomb pomáhají ničit i neziskové organizace

Horizont: Likvidace bomb z války ve Vietnamu (zdroj: ČT24)

Od konce války ve Vietnamu uplynulo už 45 let, obětí však dál přibývá. Lidi zabíjejí bomby, které shodilo během konfliktu mezi lety 1964 a 1975 na tuto východoasijskou zemi americké letectvo. USA jich použily třikrát víc než všechny státy za druhé světové války. Odhaduje se, že až desetina bomb nevybuchla. Místní úřady a neziskové organizace už zahájily novou fázi likvidace staré munice.

Od března 1965 do srpna 1973 dopadlo na Vietnam, Laos a Kambodžu víc než 7,6 milionu tun amerických bomb. Šlo o vůbec nejdelší a nejintenzivnější leteckou kampaň v dějinách. Vietnamská vláda odhaduje, že 800 tisíc tun neexplodovalo hned a pořád představuje smrtelné nebezpečí.

Problém se týká hlavně venkovských oblastí. „Pěstovali jsme rýži, batáty nebo maniok. Úroda ale byla malá, protože jsme nemohli pořádně orat. Všude jsou tu bomby,“ podotkl farmář Nguyen Van Thiep, který do jedné pumy kopl motykou. Při výbuchu kromě jiného přišel o oko.

Provincií, kde Nguyen žije, probíhala během války hranice mezi komunistickým severem a Američany podporovaným jihem. Nevybuchlé nálože – často kazetové pumy – se podle úřadů nacházejí na čtyřech pětinách jejího území.

Hledání a odstraňování bomb z války ve Vietnamu
Zdroj: ČT24

Pro zdejší chudé obyvatele přitom zemědělství představuje často jediný způsob obživy. Oblast nyní i díky kalifornské neziskové organizaci pročesávají odborníci s detektory.

Chudým pomáhají zisky z pepře

Nalezené nálože se neodvážejí pryč jako v minulých letech, nýbrž odpalují přímo na místě. „Potom učíme tisíce vietnamských farmářů, jak nejlépe pěstovat tyto nádherné keře pepřovníku,“ říká zakladatelka organizace Kořeny míru Heidi Kuhnová.

Její organizace se snaží vietnamským zemědělcům zajistit odbyt na americkém trhu. Zvláštní pozornost přitom věnuje lidem, které bomby připravily o jejich blízké nebo je zmrzačily.

„Jako postižení jsme chudí, protože můžeme pracovat jen omezeně. Život byl těžký, ale díky pepřovníkům se zlepšil,“ uvedl farmář Nguyen The Nghia, jemuž mina v dětství utrhla ruku. Sám teď vydělává tolik, že jeho děti mohou studovat na vysoké škole.

Plán na stovky let

Navzdory podobným pozitivním příkladům ale bilance obětí válečných bomb stále roste. Podle vietnamské vlády jejich výbuchy od roku 1975 zabily nebo zranily víc než 100 tisíc lidí. Při současném tempu navíc odstraňování munice potrvá ještě 300 let.