Smrt Němcova: Putin odsoudil „ostudné“ politické vraždy v Rusku

Moskva - Ruská policie začala prohledávat řeku Moskvu. Věří, že by v ní mohla najít zbraň, kterou byl o víkendu zastřelen opoziční politik Boris Němcov. Jeho vrah totiž podle očitých svědků po útoku něco hodil do vody. Podle šéfa ruské tajné služby existují v případu podezřelí.  Podle ruského televizního kanálu REN policie podezřívá nejméně dva lidi z jihu Ruska - prý už sestavili jejich portréty. Šéf Kremlu policii vyzval, aby podobným tragédiím zabránila. Němcov chtěl příští měsíc zveřejnit zprávu shrnující důkazy o přítomnosti ruských vojáků na Ukrajině. Podle jeho kolegy mají teď materiály v rukou vyšetřovatelé.

  • Němcova v noci na sobotu na mostě přes řeku Moskvu nedaleko Kremlu zabil neznámý muž čtyřmi výstřely do zad. Po útoku vraha z místa činu odvezl automobil bílé barvy. Šestapadesátiletý opoziční předák a kritik Putinova režimu se stal terčem palby v okamžiku, kdy se s ukrajinskou modelkou Hannou Duryckou vracel z večeře do svého bytu. Na místě vraždy kriminalisté nalezli šest nábojnic, čtyři kulky zasáhly politika, Durycká vyvázla bez zranění.

Ředitel ruské kontrarozvědky FSB Alexandr Bortnikov agentuře TASS řekl, že policie má v případu Němcovovy vraždy podezřelé. Podezřelí podle něj existují vždycky. Jejich případnou účast na útoku ale policisté prověřují jen v rámci jedné z vyšetřovacích verzí. Podle ruské televize ale policie už sestavila přibližný portrét osob, které se mohly na smrti Němcova podílet. Jde prý nejméně o dva muže z jihu Ruska.

Rozhlasová stanice Echo Moskvy získala videozáznam pořízený kamerou v automobilu, který projížděl tři minuty po vraždě po mostě, kde byl politik zastřelen. Na záznamu je údajně možné rozeznat postavu muže, který se nad tělem mrtvého Němcova sklání. Zaznamenán byl i bílý automobil, v němž možná pachatel vraždy odjel.

Policisté nyní s pomocí potápěčů a speciální techniky prohledávají dno toku v naději, že pistoli Makarov ráže devět milimetrů najdou. Vyšetřovatelé zkoumají rovněž informace operátorů o telefonních hovorech vedených na místě činu v centru metropole.
  
Kromě Němcovovy milenky policisté údajně vyslechli další dva svědky vraždy - řidiče sněžného pluhu, který v době vražedného útoku projížděl po mostě, a jistého mladíka. Ten prý v téže době kráčel nedaleko za Němcovem.   

Vladimir Putin, ruský prezident

„Tu největší pozornost je třeba věnovat ostře sledovaným zločinům včetně těch, které mají politické pozadí. Rusko je třeba konečně zbavit hanby, zbavit tragédií podobných té, jejímiž svědky jsme byli nedávno. Mám na mysli vraždu, troufalou vraždu Borise Němcova přímo v centru hlavního města.“

Němcov se důrazně stavěl proti ruské účasti v bojích na Ukrajině a jeho vrahy podle policistů mohli být lidé, kteří se do Ruska vrátili z donbaské fronty. Další verzí je podíl ruských pravicových radikálů, k této verzi se ale údajně policisté nekloní. Ve hře je i ta možnost, že zločin nějako souvisí s Němcovovou přítelkyní a že šlo o vyřizování osobních účtů. Zájem Kremlu na Němcovově smrti analytici většinou odmítají.

Pátrání po zbrani
Zdroj: ČT24/ČTK/ITAR-TASS/Japaridze Mikhail

Materiály dokazující přítomnost Rusů na Ukrajině má v rukou policie

Vražda byla dobře naplánována. Podle listu Kommersant má zločin řadu společných znaků se smrtí opoziční novinářky Anny Politkovské. Tu zabil najatý vrah v Moskvě v říjnu 2006. „Němcov byl velkým kritikem Kremlu. Připravoval další knihu o Putinovi. Podle některých sdělovacích prostředků hodlal přijít s informacemi, které by měly dokázat účast a zapojení ruských vojáků v ukrajinském konfliktu. Opozice ztratila charismatického vůdce. Může to sloužit k další vlně protestů,“ prohlásil zpravodaj ČT Miroslav Karas.

Němcovův kolega Ilja Jašin potvrdil, že politik chtěl zprávu zveřejnit během března. Nyní je ale v rukou vyšetřovatelů. „Řekl, že má důkazy přítomnosti ruských vojáků na území, kde se odehrává ukrajinský konflikt. Pamatuji si, že byl v kontaktu s rodiči zavražděných vojáků z měst Ivanovo a Jaroslavl,“ konstatoval Jašin. Pokud se opozici podaří k dokumentu dostat, pokusila by se prý na zprávě zapracovat sama.

Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj včera obvinil z přímé odpovědnosti za vraždu
ruského prezidenta Vladimira Putina. Tuto verzi může podle Navalného vyvrátit jen rychlé objasnění zločinu a dopadení nejen vykonavatelů, ale i objednavatelů Němcovovy vraždy.

Kdo byl Boris Němcov?

- Narodil se 9. října 1959 v Soči v rusko-židovské rodině. Počátkem 80. let absolvoval radiofyzikální fakultu univerzity v Gorkém (dnes Nižnij Novgorod). Byl otcem čtyř dětí.

- Do veřejného života v někdejším Sovětském svazu se zapojil po havárii jaderné elektrárny Černobyl na jaře 1986. Byl členem ekologického hnutí Za jadernou bezpečnost v Gorkém (dnes Nižnij Novgorod) a toto angažmá mu v roce 1990 pomohlo k zisku křesla v parlamentu.
 
- V srpnu 1991 podpořil prezidenta Borise Jelcina, čelícího pokusu o komunistický převrat. Po potlačení puče byl Němcov jmenován zmocněncem prezidenta v oblasti Nižnij Novgorod a následně gubernátorem této oblasti.
 
- Prvním vicepremiérem ruské vlády byl od března 1997 do dubna následujícího roku. Od března do listopadu 1997 navíc zastával i post ministra paliv a energetiky. Od dubna 1998 do srpna téhož roku byl řadovým vicepremiérem. Zpočátku se o něm spekulovalo i jako o možném nástupci prezidenta Jelcina. Ekonomická krize, která zemi zasáhla v roce 1998, jej však stála křeslo ve vládě a zhatila i jeho prezidentské ambice.
 
- Na konci roku 1998 založil liberální politickou stranu Mladé Rusko, která se stala součástí koalice Svaz pravicových sil (SPS). V letech 2000 až 2003 řídil Němcov poslaneckou frakci SPS ve Státní dumě a od května 2001 do ledna 2005 byl předsedou federální politické rady SPS. Jím vedená SPS se výrazně vymezovala vůči prezidentovi Vladimiru Putinovi. Ve volbách v roce 2003 však ztratila zastoupení v parlamentu.

- Po vynuceném odchodu z parlamentu pomáhal organizovat pouliční protesty proti Putinově režimu. Za účast na těchto akcích strávil v roce 2011 několik dní ve vězení. V poslední době kritizoval Kreml především za zhoršující se ekonomickou situaci v zemi, za korupci provázející přípravu zimních Olympijských her v Soči či za angažmá Ruska v současné krizi na Ukrajině.