Americký Carlsbad sází kromě sladké vody i na tu slanou

Carlsbad – V kalifornském Carlsbadu začaly první testy budovaného odsolovacího zařízení, které by mohlo částečné zmírnit katastrofální sucha sužující tento stát už třetím rokem. Město bylo na konci 19. století pojmenované po Karlových Varech kvůli podobnosti složení pramenů, jenže minerální voda toto stotisícové sídlo nezachrání.

Karlovy Vary hodinu od hranic s Mexikem – tyto chátrající lázně koupil před čtvrtstoletím český emigrant a znovu je postavil na nohy. Dnes si pro místní vodu nechávají posílat i celebrity z Hollywoodu. „Vrtů se zatím sucho nedotklo. Pokud ale bude tak katastrofální, jak se čeká, nelze to vyloučit,“ říká Ludvík Grigoras, majitel lázní Carlsbad Spa. „Protože je tak hluboko, je stará 9500 let, takže rok, dva, dvacet, to nemůže její množství ovlivnit,“ dodává Grigoras.

Protože povrchová voda mizí z místních řek a okolních kopců, Carlsbad se obrátil na druhou stranu – směrem k moři. Odsolovací zařízení s filtry, které zachytí částečky o velikosti pětiny vlasu, bude zásobovat 300 tisíc lidí. Bude největší na západní polokouli a pokud se osvědčí, mohlo by být vzorem i pro ostatní ve Spojených státech.

Každopádně jen přípravy stavby za 25 miliard korun zabraly 15 let – a to jde o jednodušší případ – vodu z moře přivádí už hotové kanály z končící elektrárny. Využívá se i její laguna, která se teď čistí. Sladká, odsolená voda bude oproti té současné stát dvojnásobek.

Vodu z moře přivádí už hotové kanály z elektrárny (zdroj: ČT24)

„Voda z této odsolovací stanice bude mít stejnou cenu 30 let, zatímco cena běžné vody roste a nemá žádné omezení, proto velmi brzo bude odsolená méně drahá,“ vysvětluje Jessica Jonesová, manažerka firmy Poseidon Water.

Kalifornie má přísné ekologické předpisy, takže podobných zařízení bude přibývat jen pomalu. O to více je tedy třeba šetřit. „Čeká nás velmi suché léto. Takže oslovujeme zákazníky, aby dělali, co mohou, a omezili spotřebu,“ potvrzuje Mario Remillard z vodohospodářského odboru „karlovarské“ radnice.

Vydáno pod