Švédsko se potýká s výrazným nárůstem počtu bombových útoků

Švédsko loni zaznamenalo šedesátiprocentní nárůst počtu bombových útoků spojených s drogovou kriminalitou a válkou gangů. S odvoláním na vládní statistiky o tom informovala agentura Reuters. S vlnou se skandinávská země, považovaná dlouho za jednu z nejbezpečnějších na světě, potýká několik let. Vláda proto navyšuje rozpočet policie a zřídila zvláštní tým pro boj s násilnou zločinností.

V roce 2019 se ve Švédsku odehrálo 257 bombových útoků, o rok dříve jich bylo 162, uvádí statistika Národní rady pro kriminalitu a prevenci.

Agentura Reuters k útokům nesdělila bližší podrobnosti, švédská média ale uvedla, že některé útoky byly provedeny podomácku vyrobenými výbušninami z obyčejných termosek naplněných trhavinou.

Veřejné mínění přinutilo vládu navýšit rozpočet policie a zahájit program boje proti organizovanému zločinu. Toto téma se také ve Švédsku dostalo do popředí politické kampaně.

„Myslím, že občané se čím dál více ptají, zda stát dokáže čelit problému zachování práva a pořádku, či zda tu gangy již zcela převlády,“ napsal v deníku Expressen šéf opoziční Umírněné strany Ulf Kristersson. Učinil tak v reakci na nedělní bombový útok ve stockholmské prominentní čtvrti, který poškodil dům a několik vozidel. Nikdo při něm nebyl zraněn.

Celková úroveň zločinnosti se ale v zemi mírně snížila

Statistika k počtu bombových útoků byla součástí širší zprávy o úrovni zločinnosti, která se loni nepatrně snížila.

Policie identifikovala ve Švédsku zhruba 60 vyloučených lokalit, kde je vysoká nezaměstnanost, nízké příjmy a kde pevně zakořenily drogové gangy.

Po smrti patnáctiletého mladíka, kterého zabil střelec v pizzerii v Malmö, vznikl v listopadu zvláštní orgán, který má bojovat proti zločineckému násilí. Tým se soustředí především na to, aby dostal zločince z ulic, omezil přístup ke zbraním i výbušninám a zvýšil přítomnost policistů v postižených oblastech.

Policie nicméně uvedla, že je nemožné, aby tyto problémy vyřešili pouze strážci zákona. „Neexistuje zázračná zbraň. Neexistuje jednoduché řešení složitých problémů,“ řekl v listopadu Stefan Hector, šéf nového zvláštního policejního týmu.