Vítaný zdroj energie, nebo ohrožení zásob vody? Africké země se přou o největší přehradu na kontinentu

Horizont ČT24: Problémy kolem etiopské přehrady (zdroj: ČT24)

Vodní nádrž na Modrém Nilu v Etiopii má být největší africkou přehradou. Už před svým dokončením ale vyvolává ostré spory. Ani čtvrté kolo jednání mezi Egyptem, Súdánem a Etiopií nedospělo k dohodě: dvoudenní schůzka v etiopské metropoli Addis Abebě ztroskotala na otázce, jak rychle bude Etiopie svou nádrž napouštět. Modrý Nil je totiž zdrojem vody pro desítky milionů obyvatel regionu.

Velká přehrada etiopského znovuzrození, jak se projekt oficiálně jmenuje, vyvolává spory od samotného začátku. A podle všeho se jednotlivé strany nedokáží shodnout ani na závěrech neúspěšných jednání.

„Egyptská delegace přišla na jednání s novým plánem na napouštění přehrady. Egypt v něm požaduje, aby se přehrada naplnila během dvanácti až jednadvaceti let. To je pro nás ovšem nepřijatelný požadavek,“ řekl etiopský ministr pro vodohospodářství a energetiku Sileši Bekele.

„Nedospěli jsme k žádné dohodě, ale vyjasnili jsme si všechny problémy včetně otázky naplňování (přehrady). Doufáme, že příští týden dojednáme dohodu ve Washingtonu,“ tvrdí však egyptský ministr pro vodohospodářství Mohamed Abdel Aty.

Egypt, pro který je voda z Nilu záležitostí přežití, Etiopii dlouhodobě vyhrožuje vojenským řešením. Etiopie i Súdán si naopak stěžují na postoj Káhiry, která si podle nich uzurpuje nepoměrně velký díl přírodního zdroje.

Velká přehrada etiopského znovuzrození
Zdroj: ČT24

Přehrada oslabí Modrý Nil a zdvojnásobí etiopskou produkci elektřiny

Stavba největší africké přehrady a vodní elektrárny mezitím pokračuje. „Protože jde o veřejný zdroj, musíme ho využívat přiměřeně a spravedlivě. Není důvod, aby si země po proudu řeky stěžovaly, protože my jej využíváme také,“ míní zástupce stavbyvedoucího Ephrem Woldekidan.

Naplňování přehrady značně omezí průtok Modrého Nilu, který do toku Nilu na egyptském území přivádí nadpoloviční podíl vody.

Etiopie chce navíc s napouštěním přehrady začít co nejdřív, aby mohla produkovat skoro šest a půl gigawattů elektřiny. „Naše země se potýká s nedostatkem elektřiny. Stavba nám pomůže se dostat z područí chudoby,“ domnívá se stavební dělník Kafule Yigzaw. 

Klimatická změna a stále větší sucha mohou boj o vodu ještě víc vyostřit. Podle odhadů OSN může do roku 2025 nedostatek životadárného zdroje zasáhnout až dvě třetiny světové populace.