Nebe nad Coloradem a Nebraskou brázdí neznámé předměty. Nikdo neví, komu patří

Horizont: Obyvatele Nebrasky a Colorada znepokojují záhadné letouny (zdroj: ČT24)

Obyvatelé hlásí obrovský nárůst výskytu neidentifikovaných létajících předmětů nad americkým Coloradem a Nebraskou. Podle svědectví se jedná o drony. Nikdo přesně neví, komu tajuplné letouny patří. Ruce pryč dává armáda, letectvo i všechny federální či státní služby.

Tajemné předměty – podle místních nejspíš drony – ve velkém počtu křižují hlavně noční oblohu. „Nebe je osvícené jako od vánočních světel. Létají všude kolem,“ popsala obyvatelka města Lucerne Michelle Eckhoffová. 

Letouny jsou podle svědků schopné rychlých manévrů, kopírují podobné letecké trasy a mnozí popisují i přímo jejich přechod coloradsko-nebraské hranice. Byly zachyceny i během dne.

Původ předmětů se snaží objasnit úřady

Místní úřady se nyní zabývají tím, komu tajemné „UFO“ patří. Že by šlo o jejich letouny totiž vyloučilo americké letectvo, armáda, federální úřady i někteří velcí soukromí poskytovatelé dronů.

Bezpečnostní složky se přitom obávají možného vyhrocení situace. „Upřímně se bojím toho, že se někdo nechá unést a sestřelí vrtulník nebo na něj třeba vystřelí, když stroj poletí z nemocnice nebo do nemocnice, aby zachraňoval životy,“ řekl Tom Elliot, šerif z Phillips County.

Původ letounů má pomoci objasnit pracovní skupina, kterou vytvořil Letecký úřad USA (FAA) ve spolupráci s ministerstvem vnitřní bezpečnosti.  

„Pokusíme se identifikovat, co tito lidé vidí. A pokud to opravdu budou drony – tak kdo je provozuje a jaký je účel těchto letů,“ uvedl mluvčí FAA Ian Gregor.

Pomoc nabízí i coloradští hasiči, kteří pro sledování uvolnili speciální víceúčelové letadlo navržené pro boj s lesními požáry.  

Pokud se prokáže, že opravdu nejde o žádný vládní projekt, mohla by být nasazena i technologie americké armády s názvem Locust. Byla navržená před několika lety tak, aby během krátké chvíle vystřelila do vzduchu několik vlastních dronů, které jsou po vytvoření formace schopné nepřátelský létající předmět ovládnout a svést ho z původní trasy.