Neznámý mecenáš nabízí obří částku za návrat ukradených šperků z Drážďan

Horizont: Lákavá odměna za vrácení drážďanských šperků (zdroj: ČT24)

Tajemný mecenáš umění nabízí 1,3 milionu eur (zhruba 33,1 milionu korun) za návrat ukradených drážďanských klenotů. Vyšetřování nepřineslo od listopadové loupeže žádný výrazný posun. Podle expertů nabízená částka nemusí stačit, jelikož hodnota vzácných klenotů je nevyčíslitelná.

„Dobrý den, jmenuji se Josef Resch. Právě se díváte na 1,3 milionu eur v hotovosti,“ uvedl prostředník ve videu. Velkou částku nabízí neznámý mecenáš výměnou za ukradené vzácné předměty.

„Jako je tomu i v tomto případě, lidé nabízející peníze často využívají prostředníka, protože nechtějí publicitu. Chtějí zajistit, aby umělecký poklad byl v bezpečí, a to je chvályhodné,“ myslí si mluvčí berlínských policejních odborů Benjamin Jendro.

Německá policie už v listopadu vypsala za klenoty odměnu půl milionu eur (asi 12,7 milionu korun). Více než dvojnásobná nabídka by podle vyšetřovatelů mohla být v mnoha směrech užitečná. „Naší prioritou je trestní stíhání pachatelů i navrácení majetku. Takže když někdo nabízí peníze, může to pomoci stejně, jako když je někdo svědkem zločinu,“ podotkl Jendro.

Policie chce také dopadnout pachatele

Za vyloupením drážďanské klenotnice stojí podle vyšetřovatelů čtveřice zlodějů. Dva z nich do budovy pronikli přes zamřížované okno a sekyrou rozbili vitrínu, ze které šperky odnesli.

„Mecenáš se zajímá pouze o návrat klenotů, nikoliv o pachatele,“ tvrdí prostředník Resch. To kritizuje policie, podle které jde i o dopadení lupičů.

„Samozřejmě to říká účelově, protože by to mohlo některé lidi odradit. V minulosti se takové případy spíše řešily v zákulisí za zavřenými dveřmi,“ konstatoval Jendro.

Mezi ukradenými předměty je třeba diamanty vykládaný meč, polský Řád bílé orlice nebo brož královny Amálie Augusty s více než šesti sty brilianty. Policie odhadla cenu předmětů ze sbírky z 18. století na 25,5 miliardy korun.

Podle muzea je ale jejich hodnota nevyčíslitelná. Panují obavy, že klenoty už nikdy nezíská zpět. Lupiči je teoreticky mohou rozebrat na menší části a následně rozprodat.