Na megakrádeži v Drážďanech se podíleli čtyři zloději. Odnesli si méně šperků, než se čekalo

Události: Na loupeži v Drážďanech se podíleli čtyři zloději (zdroj: ČT24)

Pondělní krádež šperků v drážďanské klenotnici Grünes Gewölbe (Zelená klenba) uskutečnila čtveřice zlodějů, ukázaly záběry z bezpečnostních kamer. Dosud policie mluvila o nejméně dvou pachatelích. Vyšetřovatelé stále nemají konkrétní stopu, za informace o pachatelích úřady nabízejí odměnu v přepočtu 12,8 milionu korun. Dobrou zprávou je, že zloději si zřejmě odnesli méně klenotů, než se původně předpokládalo.

Na základě videozáběrů policisté zjistili, že krádeže se zúčastnili čtyři lidé. Dva z nich pronikli přes zamřížované okno do Rezidenčního zámku, kde jsou sbírky vystaveny, a sekyrou rozbili vitrínu, odkud si odnesli šperky. V autě na ně čekali další dva komplicové.

Policistům se už podařilo potvrdit, že auto, které krátce po loupeži shořelo v podzemní garáži, skutečně patřilo zločincům. Ti se požárem snažili zamést stopy. V jeho vraku technici našli stopy přeřezaných mříží.

Sbírání stop v samotné klenotnici je ale obtížné. Na místě se pohybovalo velké množství návštěvníků. Lupiči tam navíc rozprášili látku, která rozkládá prach, sdělila drážďanská policie. Vyšetřovatelé už dostali od občanů přes dvě stě tipů, žádnou žhavou stopu ale zatím nemají.

Muzeum uvedlo, že ukradené předměty mají díky jedinečnosti a historickému odkazu pro německou spolkovou zemi Sasko nevyčíslitelnou cenu. Z asi stovky předmětů, které ve vitríně byly, chybí jedenáct hlavních kusů a také části dvou dalších objektů. Neúplný je rovněž soubor knoflíků.

Za největší ztráty muzeum označilo kord, polský Řád bílé orlice, ozdobu klobouku a přezky bot z diamantové série z 18. století. Z briliantového souboru chybí nárameník, další náprsní polský Řád bílé orlice a ozdoba klobouku, ukradena byla rovněž velká náprsní brož královny Amálie Augusty s více než 600 brilianty a také část jejího náhrdelníku.

Škody ale prý mohly být mnohem větší. „Lupiči šli po drahokamech, které byly největší a nejtřpytivější,“ prohlásil ředitel klenotnice Zelená klenba Dirk Syndram. Bez povšimnutí tak nechali vitrínu s nejcennějšími šperky. Několik drahokamů se navíc podařilo najít v troskách. Třeba z náhrdelníku polské královny, který lupič zjevně ve spěchu přetrhl.

Rezidenční zámek se ve středu poprvé od krádeže otevřel veřejnosti. Klenotnice Grünes Gewölbe ale zůstává uzavřená, neboť tam stále pracují kriminalističtí technici.

Ochranné sklo vydrželo jen vteřiny

Ředitel muzea Dirk Syndram v úterním rozhovoru s deníkem Sächsische Zeitung řekl, že byl zaskočen, jak rychle zloději překonali bezpečnostní sklo ve vitríně. Dodavatel podle něj nezajistil to, co slíbil. „Předpokládali jsme, že by člověk musel do skla bít sekyrou čtvrt hodiny, aby ho poškodil,“ řekl. Ve skutečnosti stačilo zlodějům několik vteřin.

Uwe Reier z jisté saské firmy, která nabízí i bezpečnostní skla do vitrín, Syndramův výrok mírnil. Vysvětlil, že v muzeích používaná skla spadají do třídy, která brání proražení při nárazu. Opakované údery sekyrou vydržet podle něj nemohou. O kategorii výše pak stojí skla, která podle normy odolají i desítkám úderů sekyrou.

Německá média se mezitím věnují možnému osudu šperků. Odborník na problematiku krádeží uměleckých předmětů Willi Korte v rozhovoru s DPA uvedl, že na návrat nepoškozených šperků existuje jen malá naděje. „Velmi se obávám toho, že kameny budou vytrhány a samostatně rozprodány,“ uvedl s tím, že mohou zamířit do Jižní Ameriky, Asie či do východní Evropy.

Na rozdíl od pracovníků muzea a saských státních sbírek si Korte myslí, že šperky je možné prodat, a to obzvláště tehdy, pokud je zloději nabídnou za zlomek jejich reálné ceny. I to se ale podle něj zlodějům vyplatí.