„Síla mládí.“ Časopis Time vyhlásil osobností roku aktivistku Gretu Thunbergovou

Osobností roku, kterou každoročně vybírá časopis Time, se stala švédská ekologická aktivistka Greta Thunbergová. Týdeník doprovodil její výběr titulkem „Síla mládí“.  V užším výběru studentka porazila mimo jiné amerického prezidenta Donalda Trumpa, šéfku Sněmovny reprezentantů USA Nancy Pelosiovou či prodemokratické demonstranty z Hongkongu.

Thunbergová, která v lednu oslaví sedmnácté narozeniny, inspirovala vznik světového studentského hnutí Fridays for Future (Pátky pro budoucnost). To se snaží demonstracemi přimět zejména politiky, aby urychleně a konkrétními činy bojovali proti globálnímu oteplování.

Pozoruhodnou osobností se Thunbergová stala poté, co loni v létě ve Stockholmu začala chodit demonstrovat před švédský parlament s transparentem s nápisem Školní stávka za klima. Posléze se k ní připojili studenti ze Švédska i z dalších států, kteří takto začali stávkovat každý pátek.

Osobnosti: Novináři, Trump i Hitler

Titul osobnost roku časopis Time uděluje od roku 1927 a oceňuje jím lidi, kteří ať už v dobrém, nebo ve zlém stáli za nejvlivnějšími událostmi roku.

Loni magazín ocenil několik novinářů, kteří statečně hájili pravdu. O titul se podělili zavražděný saúdskoarabský žurnalista Džámal Chášukdží, dva věznění myanmarští reportéři pracující pro agenturu Reuters a novináři amerického deníku Capital Gazette, v jehož redakci loni zabil střelec pět lidí.

Předloni například ocenil časopis Time lidi, kteří „prolomili mlčení“ a postavili se veřejně proti sexuálnímu zneužívání, tedy ocenil tak i hnutí #MeToo. V roce 2016 se osobností roku stal americký prezident Donald Trump a předtím německá kancléřka Angela Merkelová.

V minulosti se osobností roku časopisu Time stali například i nacistický diktátor Adolf Hitler (v roce 1938, tedy ještě předtím, než rozpoutal světovou válku) a sovětský diktátor Josif Stalin, ten dokonce dvakrát - v letech 1939 a 1942.