Slovenská policie po výbuchu v Prešově zadržela šest lidí, podle expertů by se budova měla zbourat

Události: Při přestavbě paneláku v Prešově se nedodržely bezpečnostní předpisy (zdroj: ČT24)

Páteční exploze v panelovém domě ve slovenském Prešově má zatím sedm obětí, jeden člověk se stále pohřešuje. Policie v souvislosti s výbuchem plynu zadržela šest lidí. Hasiči na jednání krizového štábu uvedli, že dům po opravách před několika lety nesplňoval bezpečnostní předpisy, proto s jeho vlastníky vedli spor. Hasit požár navíc mohli začít až dvě hodiny po jeho vypuknutí. Podle statiků by se celá poškozená budova měla zbourat.

„Horní poschodí jsou ve velmi špatném statickém stavu. Pravděpodobně se bude muset udělat asanace budovy. Je to nejlepší řešení vzhledem k situaci,“ uvedl statik Jozef Polák. „U jedné poloviny budovy je asanace nutná, u druhé poloviny je ke zvážení. Horní část je ve špatném stavu, tam není co zachraňovat,“ dodal.

Jak po podvečerním jednání krizového štábu uvedl mluvčí Prešova Vladimír Tomek, město stále čeká na vypracování odborných posudků. Teprve na jejich základě se rozhodne, co dál s poškozeným bytovým domem.

Policie v souvislosti s výbuchem zadržela jednatele stavební firmy i dělníky, kteří těsně před explozí v Mukačevské ulici prováděli výkopové práce. Informoval o tom server Korzár. Krajská policejní mluvčí uvedla, že zadržených je šest. Policie podle ní zahájila trestní stíhání pro trestný čin obecného ohrožení.

Jedna oběť zůstává v troskách domu

„Hasiči prohledali všechna patra a nenašli žádné další oběti výbuchu a následného požáru v Mukačevské ulici v Prešově. Podle informací od policejního sboru a informací, kterými disponujeme, se poslední nezvěstná osoba nachází ve 12. patře. I přes veškerou snahu hasiči nenašli nic,“ uvedl odpoledne mluvčí hasičů Peter Kovalík.

Později doplnil, že osmou obětí je žena. Hledat by ji nyní měli kynologové a členové horské služby se speciálně vycvičenými psy. „Vizuální kontrola bytu nic neodhalila. Předpokládá se, že tělo je zcela zavalené,“ prohlásil Kovalík. Hasiči budou podle něj i nadále pokračovat na místě v práci podle požadavků krizového štábu a policie.

Hasiči budou také postupně rozebírat zbytky střechy a nejvyššího podlaží, které jsou zničené. Úřady v Prešově odpoledne oznámily, že část obyvatel Mukačevské ulice se může začít vracet do svých domovů, uvedl list Korzár. Povolení platí pro všechny bytové domy, kromě domu číslo 9, který je staticky narušen, a domu číslo 7, ve kterém v pátek nastal výbuch.

Evakuovaní obyvatelé prešovského domu
Zdroj: Reuters/Stringer

Porušené předpisy

Poblíž místa neštěstí se ráno sešel krizový štáb, který řešil další postup. Příčina neštěstí podle prvních zjištění patrně souvisí s opravou plynu v domě. Podle hasičů bylo zřejmě proraženo potrubí, následně plyn vystoupal do horních pater, kde se nahromadil a došlo k výbuchu.

Krajský ředitel hasičů Ján Goliaš uvedl, že hasiči v roce 2017 nesouhlasili s opravou domu. „Byly porušeny předpisy, nesplňovala hasičské standardy,“ sdělil. Postup při opravě označil za svévoli.

„Velitel zásahu prezentoval na zasedání městského krizového štábu negativní revizní dokument z roku 2017, ze kterého vyplynulo, že řada stavebních a technických řešení byla v naprostém rozporu s bezpečnostními předpisy, včetně odvětrávání, přístupnosti evakuačního schodiště a stavu přívodních šachet,“ sdělil na Facebooku šéf Modrého anjela Radovan Bránik, který pomáhá přímo v krizovém centru v Prešově.

Kombinace těchto nepříznivých okolností podle jeho informací zpozdila samotné hasicí práce o více než dvě hodiny, i když potřebná technika už byla na místě. „Museli se soustředit na záchranu lidí prostřednictvím plošin,“ vysvětlil Bránik s tím, že během záchranných prací došlo kvůli nepředpisovému řešení požární ochrany budovy k ohrožení obyvatel i zasahujících hasičů.

PODÍVEJTE SE: Výbuch zaznamenaly bezpečnostní kamery: 

Jedna z obyvatelek upozornila, že v domě byl už před neštěstím cítit plyn. Očití svědci mluví o velké ráně a tlakové vlně, která roztříštila okna dvanáctipatrového panelového domu i okolních budov. „Bylo vidět, jak celé okenní tabule vypadávají z vrchu. A potom to začalo hořet,“ sdělila jedna svědkyně.

Vyhořela čtyři patra

Podle předběžných informací exploze nastala v pátek kolem poledne mezi 9. a 12. patrem stavby a zřítilo se její vnitřní schodiště. Plameny následně zasáhly část domu od šestého podlaží výše, přičemž čtyři horní patra podle hasičů zcela vyhořela. Exploze a požár zcela zničily i střechu.

Do Prešova už dorazil i speciální 220členný tým z ministerstva práce a sociálních věcí včetně psychologů, kteří nabídnou pomoc přeživším. „Nevíme, co bude, ale jsou na tom lidé i hůře než my. Mezi těmi, co zahynuli, byli i naši známí,“ cituje deník Sme jednu z evakuovaných obyvatelek paneláku.

V domě bylo podle města evidovaných 96 lidí, ale skutečný stav je obtížné zjistit. Evakuace se podle deníku Sme dotkla 220 lidí.

Rodiny strávily noc u svých blízkých nebo v záchytných centrech. „Máme zřízená dvě střediska na dvou základních školách, kde se poskytuje teplá strava, oblečení a hygienické potřeby. Zároveň máme na internátu zabezpečené náhradní ubytování,“ sdělila primátorka Prešova Andrea Turčanová.

Sbírky na oběti

Slovenská vláda už vyčlenila milion eur (25,5 milionu korun) na stabilizaci domu a na pomoc postiženým rodinám. Neštěstí vyvolalo vlnu solidarity i mezi obyvateli. Lidé do veřejných sbírek přispěli jídlem, oděvy či jiným zbožím a také penězi. Postoj veřejnosti ocenila i prezidentka Zuzana Čaputová, která vložila do oficiální sbírky 5000 eur (127 500 korun).

Na oficiálním transparentním účtu na pomoc obětem, který zřídilo město, bylo v pátek večer více než 50 tisíc eur (téměř 1,3 milionu korun).

Kondolenční dopis zaslal v sobotu slovenské prezidentce český prezident Miloš Zeman, informoval Pražský hrad. „Se zármutkem jsem přijal zprávu o ničivém požáru bytového domu v Prešově, který si vyžádal oběti na životech a zanechal desítky rodin bez prostředků a bez přístřeší,“ uvedl Zeman. „Dovolte, abych vám, rodinám zasaženým touto tragédií i slovenskému národu vyjádřil jménem svým a jménem občanů České republiky upřímnou soustrast,“ dodal český prezident.