Porošenko: Hranici s Ukrajinou překročily dva tisíce ruských vojáků

Kyjev - Na dva tisíce ruských vojáků a 200 tanků a obrněných vozidel překročilo hranice s Ukrajinou, řekl ukrajinský prezident Petro Porošenko. Moskva ale dál svou účast v konfliktu odmítá. Z východní Ukrajiny jsou mezitím hlášeny nové intenzivní střety. Ukrajinská armáda posiluje, své řady rozšíří o 68 tisíc lidí, celkově tak bude mít na 250 tisíc příslušníků. Návrh příslušného zákona je podle ukrajinského premiéra Arsenije Jaceňuka už připraven.

Ukrajinský premiér Jaceňuk informoval o hotovém návrhu zákona na zasedání svého kabinetu v Kyjevě. Z plánovaného početního stavu prý bude vojáků 204 tisíc. Kyjev se snaží dobýt zpět města v Donbasu ovládaná proruskými rebely.

Na východě země v posledních dnech roste napětí. Kyjev spolu se Západem tvrdí, že povstalce vojensky podporuje Moskva. Ukrajinská armáda včera oznámila, že její jednotky byly u Luhansku napadeny pravidelnými oddíly ruské armády.

„Jen během dneška zaznamenaly naše tajné služby další dva tisíce vojáků, kteří překročili hranice z Ruska. Nejen, že tím narušili území suverénního státu, ale rovnou se zapojili do bojů proti naší armádě. S tímhle přístupem Moskvy tahle válka nikdy neskončí,“ konstatoval Porošenko. Ruská vláda ale rozhodně popírá, že by ukrajinští separatisté měli její vojenskou podporu.

Ani jedna ze stran konfliktu zatím nikdy nepředložila materiální důkazy (např. v podobě satelitních snímků), které by přesvědčivě dokladovaly počty a kvalitu ozbrojených jednotek. Dnešní satelitní a IT technologie přitom umožňuje „vidět“ prakticky kamkoli.

Intenzivní boje o letiště v Doněcku: Zraněn byl prý vůdce Pravého sektoru

Sílí také boje o mezinárodní letiště v Doněcku, kde dnes podle agentury TASS zemřelo pět civilistů a dalších 13 bylo zraněno, mezi nimi i děti. Armádní mluvčí hovoří o jednom mrtvém vojákovi a 40 zraněných. Agentura Ukrinform uvádí, že z bojiště byly evakuovány desítky zraněných. Mezi nimi je podle médií i poslanec Dmytro Jaroš, vůdce radikálního Pravého sektoru. Zasáhly ho prý střepiny granátu. Život mu zachránila helma, díky níž má na hlavě jen lehké poranění, vážnější je poranění ruky. 

Rebelové se podle Kyjeva snaží odstřihnout ukrajinskou armádu od zásobování a přísunu posil. Podle ukrajinského armádního analytika Dmytra Tymčuka zesílila aktivita povstalců mimo jiné ve směru na město Mariupol. Intenzivní palba měla odpoutat pozornost od přeskupování "rusko-teroristických jednotek. Separatistům prý u Mariupolu dorazily posily v podobě živé síly i obrněné techniky.  

Tymčuk tvrdí, že Rusko přes úseky hranic kontrolované rebely přesunulo do Doněcku 12 tanků a několik oddílů pěchoty. Jde prý o náhradu za ztráty utrpěné v bojích zejména kolem doněckého letiště a obce Pisky. Moskva to už dříve označila za halucinace.

Jak z krize? Otázka pro ministry zahraničí, sejdou se v Berlíně

Situací na východě Ukrajiny by se dnes v Berlíně měli zabývat ministři zahraničí Ruska, Ukrajiny, Francie a Německa. Na schůzce mají dojednat hlavně návrat k plnění takzvaných minských dohod. Věnovat se budou zejména otázkám stažení těžké výzbroje, zajištění humanitární pomoci potřebným, osvobození zajatců a kontrole rusko-ukrajinské hranice. Konflikt si od dubna vyžádal už více než 4 800 mrtvých.