Tasmánský ráj seniorů vymírá. Ostrůvek chce nalákat mladé podnikatele

Horizont ČT24: Tasmánský ostrov chce nalákat mladé lidi (zdroj: ČT24)

Tasmánský ostrov Flinders bojuje o přežití. Místní populace totiž stárne a ostrovu chybí mladí podnikaví lidé. Komunita proto rozhodla, že potenciální podnikatele podpoří a pokusí se nalákat zpět rodáky, kteří ostrov opustili.

Malý ostrov Flinders u jižního pobřeží Austrálie skýtá panenskou krajinu plnou výhledů z útesů a horských strání. Byl ideálním místem, kde strávit důchod, teď řeší problémy s chybějící mladou generací.

Krásná příroda přitahuje turisty. I na to sází lidé z místní komunity hledající způsoby, jak udržet populaci ostrova. „Začali jsme podnikat, abychom si našli nějakou práci. Musíte najít skulinu na trhu, musíte být vynalézaví a průbojní,“ říká Claire Castlová.

Na ostrově žije kolem osmi stovek lidí, velká část z nich má však obavy. „Bojím se o svého syna. Je mu sedm a už teď přemýšlím, co tu bude dělat, až skončí školu,“ podotkla Amanda Blythová, která spolu s s Castlovou organizuje cyklovýlety. Obě ženy se na ostrov vrátily vychovávat své děti.

Organizátorky cyklovýletů
Zdroj: ČT24

Odhady ukazují, že v příštích letech by se mohla populace smrsknout téměř na polovinu. I proto se místní komunita snaží mladým vyhlídky na budoucnost vylepšit. „Už pracujeme na zdejším bytovém fondu a hledáme způsoby, jak přitáhnout na ostrov víc mladých lidí,“ říká zástupce starosty David Williams.

Vylidňování jako fenomén dnešní doby

Problémy se stárnoucí populací a odlivem mladých mají přitom i místa mnohem dostupnější, než je ostrůvek v jižním Pacifiku. Problém, jak přitáhnout mladé z velkých měst, řeší také ve Španělsku.

I tam jsou hlavními faktory pracovní příležitosti, školy a budoucnost dětí. „Více než polovina španělských měst nemá ani tisíc obyvatel. Velká část našeho území čelí vylidňování,“ poznamenal španělský premiér Pedro Sanchez.

V Itálii proto už několik obcí sáhlo k zajímavému řešení. Některé z opuštěných domů ve svých katastrech nabízejí buď za symbolické jedno euro, nebo zcela zadarmo. Noví majitelé se ale musejí zavázat, že budovy zrekonstruují a v některých případech budou i určitou část roku obývat.