Slzný plyn i hořící barikády v Paříži. Žluté vesty kritizují nerovnost a slaví výročí

U příležitosti prvního výročí protestů hnutí žlutých vest se v Paříži a dalších městech ve Francii shromáždily davy lidí. Policie nasadila velké množství jednotek. Dostala se do střetů s radikální částí demonstrantů a nasadila proti nim slzný plyn a vodní děla. Radikálové zapálili několik aut a kontejnerů a postavili barikády. Hlavní pochod měl vyjít ve 14:00 z Italského náměstí (place d'Italie) na jihu města, ale prefektura kvůli násilnostem manifestaci zakázala.

Davy se v sobotu ráno shromáždily především v jižní a severní části francouzské metropole. Na televizních záběrech bylo vidět velké množství demonstrantů, z nichž hodně na sobě nemělo žluté reflexní vesty – poznávací znamení tohoto hnutí.

Pařížská policie odpoledne oznámila, že zadržela asi padesát lidí. Na Italském náměstí dav zaútočil na banku HSBC, lidé zapálili popelnice, převrátili a zapálili auta a skútr, na zásahovou jednotku házeli dlažební kostky a lahve.

Někteří stoupenci hnutí dopoledne nakrátko zablokovali dálniční obchvat v severní části města, policie však provoz zakrátko obnovila, informovala francouzská televize BFMTV. Mnoho stanic pařížského metra zůstalo uzavřených. Na třídě Champs-Élysées a dalších místech Paříže jsou demonstrace po celý víkend zakázány, uvedla agentura DPA.

Vesty vládu donutily k mnoha ústupkům

První protesty žlutých vest se konaly o víkendu 17. a 18. listopadu 2018. Nespokojenost demonstrantů tehdy vyvolalo ohlášené zvýšení cen paliv, které vláda v reakci na hlas ulice vzala zpět.

Později hnutí přerostlo v celonárodní akci. Žluté vesty protestovaly proti sociální nespravedlnosti a reformám prezidenta Emmanuela Macrona omezujícím státní podporu sociálně slabým. Prezident pak velkou část svých reforem zastavil. S vládními ústupky protesty postupně ubíraly na síle.

Zejména v Paříži se opakovaně odehrávaly násilné střety radikální části demonstrantů s policií. Dosud si vyžádaly 11 lidských životů a necelých 45 tisíc zraněných. Přes 12 tisíc lidí policie zatkla a asi dvěma tisícům z nich pak soudci udělili různé tresty.

Podle francouzského statistického úřadu protesty způsobily ztrátu ve výši přibližně 0,1 procenta růstu HDP ve čtvrté čtvrtině loňského roku. Podpora francouzské veřejnosti akcím žlutých vest se časem snížila.