Turecko pokračuje v deportacích podezřelých islamistů, Evropa se brání

Události ČT: Spor o vracení islamistů ze Sýrie (zdroj: ČT24)

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo urgoval evropské státy, aby převzaly zodpovědnost za své občany z řad takzvaného Islámského státu držené ve věznicích a táborech na Blízkém východě. Evropa repatriace dosud většinou odmítala. Turecko mezitím pokračuje v deportacích podezřelých džihádistů, které zahájilo začátkem týdne. V Londýně zatkli po příletu z Turecka muže, který měl cestovat ze Sýrie a je podezřelý z přípravy teroristických útoků.

Potíže související s deportacemi radikálů ilustruje případ Američana podezřelého z členství v teroristické organizaci Islámský stát. Muž od pondělí vězel na hranici Turecka s Řeckem. Nakonec má zamířit do Spojených států, které ho původně odmítaly.

„Nezajímá nás, jestli někdo uvázl na hranici. S deportacemi budeme pokračovat. Zda si tyto lidi někdo převezme nebo ne, není naše starost,“ konstatoval turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Repatriace ale nejsou sporem jen o to, kdo kam patří. Ankara říká, že vyhošťuje extremisty samozvaného Islámského státu. Například Berlín ale tvrdí, že ve většině aktuálních případů týkajících se Němců to nelze prokázat.

Z Turecka do Berlína v těchto dnech přiletí devět deportovaných Němců, zatykač ale čeká jen na dva z nich. Podle opozice jde o důsledek toho, že vláda dlouho problém ignorovala. Vládní politici ale slibují, že všichni navrátilci budou pod dohledem policie.

Zpravodajské služby se obávají džihádistů z kurdských věznic

Podle evropských států nepřekračuje současný postup Turecka výrazně praxi posledních let a například Francie své lidi převezme na základě dohody s Ankarou uzavřené už před pěti lety. Mezi jedenácti Francouzi, kteří budou deportováni, mají být pouze ženy a děti.

Mnohem větší obavy budí ve Francii návrat těch džihádistů, kteří jsou nebo by měli být ve věznicích střežených Kurdy. Z jejich strany hrozí podle zpravodajských služeb největší nebezpečí.

Obavy z radikálů hlídaných v Sýrii kurdskými silami vyvolala říjnová turecká ofenziva. Západní státy i poté návraty svých občanů vesměs odmítají. Turecko podle prezidenta Erdogana zadržuje přes sedm set cizinců z řad organizace Islámský stát. Ve věznicích a táborech na severovýchodě Sýrie jsou podle odhadů na dva tisíce zahraničních bojovníků a přes deset tisíc jejich žen a dětí.