Agenti v utajení dopadli muže, který chtěl vyhodit do povětří synagogu v Coloradu

Policie v Coloradu zabránila útoku na druhou nejstarší synagogu tohoto amerického státu. Muže, který plánoval s výbušninou zaútočit na židovskou modlitebnu ve městě Pueblo, dopadli agenti v utajení. Sedmadvacetiletému Richardu Holzerovi hrozí až dvacet let vězení.

Richard Holzer
Zdroj: El Paso County SheriffÕs Office/Reuters

Podezřelý, který byl zatčen v pátek, podle soudních dokumentů plánoval bombový útok na synagogu v rámci „rasové svaté války“. K explozi mělo dojít v sobotu krátce před úsvitem. Muž se setkal s agenty FBI v utajení, s nimiž měl navštívit synagogu a plánovat útok, sdělili žalobci.

„Obvinění podle federálního zákona zahrnuje domácí terorismus, jelikož se jedná o trestný čin ohrožující lidský život,“ prohlásil americký prokurátor Jason Dunn.

Zvláštní agent FBI John Smith uvedl, že Holzer „používal několik facebookových účtů, kde propagoval ideologii nadřazenosti bílé rasy a násilných činů“. Agentům v utajení sdělil, že nyní je skinhead, dříve však býval členem Ku-klux-klanu.

Podle Smithe podezřelý vyhrožoval masovým násilím a používal rasové výhrůžky vůči Židům a Hispáncům. Podle žalobců se Holzer přiznal, že plánoval vyhodit do vzduchu synagogu pomocí dynamitu a trubkových bomb.

Antisemitské útoky se množí

Podle statistik FBI přibylo v roce 2017 v USA zločinů z nenávisti o 17 procent, protižidovských útoků pak o 37 procent. Novější data zatím nejsou k dispozici.

Před více než rokem, 27. října 2018, zažila židovská komunita ve Spojených státech vůbec nejhorší útok, kdy při masové střelbě v pittsburské synagoze zemřelo 11 lidí.