Konec fotkám řezných ran na Instagramu. Po smrti čtrnáctileté dívky zpřísnila sociální síť pravidla

Horizont ČT24: Instagram zpřísnil pravidla po smrti čtrnáctileté dívky (zdroj: ČT24)

Sociální síť Instagram se zavázala odstranit veškeré materiály zobrazující sebepoškozování nebo nabádající k sebevraždám. Spouštěčem emotivní diskuze byla smrt čtrnáctileté britské školačky Molly Russellové. Právě materiály vybízející k dobrovolnému odchodu ze světa měly podle její rodiny i některých lékařů hrát v jejím rozhodování velkou roli.

„Balila si aktovku a připravovala se na druhý den do školy. Když jsme se pak ráno probudili, byla mrtvá,“ uvedl Mollyin otec Ian Russel. Po smrti své dcery se zaměřil na účty, které na Instagramu sledovala. Většina z nich oslovovala lidi s depresemi. Na některých si uživatelé radili, jak s nemocí bojovat, jiné ale nabádaly k sebevraždě a správci obsahu na to nijak nereagovali.

„Nemám nejmenší pochyby, že Instagram má podíl na smrti mé dcery,“ myslí si Russel. Proti závadnému obsahu proto začal bojovat. Po dvou letech přinutil Instagram, spadající pod Facebook, ke změně politiky.

„Zpřísnili jsme náš přístup vůči sebepoškozování. Snímky řezných ran a jizev už nejsou povoleny, aby nedocházelo k neúmyslné propagaci a navádění k sebepoškozování,“ uvedla Antigona Davisová, globální šéfka bezpečnosti společnosti Facebook. Na obsah by měli dohlížet experti i umělá inteligence.

Norská skupina dívek

Problémy se závadným obsahem nemají jen ve Velké Británii. V Norsku nedávno odhalili tajnou skupinu téměř pěti set náctiletých dívek, které se na Instagramu vzájemně k sebepoškozování a sebevraždám povzbuzovaly.

„Celou dobu jsem byla ovlivňována, abych se cítila hůř. Bylo to jako závody o to, kdo má nejhorší problémy, kdo je nejvíc nemocný. Ty nejvyhublejší z nás a ty, které se nejvíc sebepoškozovaly, měly ve skupině nejvyšší postavení,“ popsala členka skryté instagramové skupiny Sofie.

Patnáct z dívek v norské skupině v posledních letech sebevraždu spáchalo. Ve skutečnosti jde ale o mnohem rozsáhlejší problém. „Je pozoruhodné, že zejména u dospívajících dívek mezi 15 a 19 lety je sebevražda druhá nejčastější příčina úmrtí,“ uvedla Alexandra Fleischmannová ze Světové zdravotnické organizace.

Instagram od dubna do června odstranil už přes 800 tisíc závadných příspěvků. Sedmasedmdesát procent z nich odhalil bez pomoci uživatelů.